Ispaljeno preko 2.000 raketa u gradonosne oblake, ali protiv Boga se ne može: Učinjeno je sve da se šteta od grada maksimalno smanji

01.06.2023

11:24

0

Protivgradni strelci su tokom nekoliko dana proveli sate i sate na stanicama, pokušvajući da razbiju gradonosne oblake

Ispaljeno preko 2.000 raketa u gradonosne oblake, ali protiv Boga se ne može: Učinjeno je sve da se šteta od grada maksimalno smanji
Copyright RINA

Kraj maja u skoro svim delovima Srbije obeležilo je jako olujno nevreme praćeno krupnim i jakim gradom koji je desetkovao veliki broj voćnjaka i plastenika.

Poljoprivrednici još uvek sabiraju nastalu štetu i pitaju se da li je protvgradna zaštita adekvatmo reagovala. Da su strelci uradili sve što je u njivoj moći, ali da se protiv više sile ne može potvrdio je i direktor RHMZ, Jugoslav Nikolić.

- Prethodnih dana imali smo izrazito nestabilnu situaciju, sa čestom pojavom olujno-gradonosnih oblaka, kada je Sistem protivgradne zaštite Republike Srbije dejstvovao. Do sada je u nekoliko dejstava utrošeno ukupno 2 718 protivgradnih raketa. Juče je Sistem protivgradne zastite ispalio 230 raketa sa 71 protivgradne stanice čime su štete maksimalno smanjene i usevi spaseni, rekao je Nikolić za RINU. 

On dodaje da se pojava sugradice ili sitnih zrna grada ne može sprečiti, ali se raketama usitnjavaju zrna grada čime se štete sprečavaju ili umanjuju.

- Pošto apsolutna zaštita ne postoji nigde na svetu naša država, pored pomoći poljoprivrednicima u odbrani od grada kroz finansiranje ovog sistema, subvencionise i osiguranje useva koje se krece do 70 odsto, rekao je direktor RHMZ.

Protivgradni strelci su tokom nekoliko dana proveli sate i sate na stanicama, pokušvajući da razbiju gradonosne oblake i učinili sve što je u njihovoj moći da se štete od grada maksmalno smanje.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike