Norveški stručnjaci stižu u "Ribnikar": Bavili su se traumama građana nakon masakra Andersa Brejvika koji je usmrtio 77 studenata

31.05.2023

14:27

0

U pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru, dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, ubijeno je 10 osoba

Norveški stručnjaci stižu u "Ribnikar": Bavili su se traumama građana nakon masakra Andersa Brejvika koji je usmrtio 77 studenata
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andersa Brejvika, stižu u Srbiju, potvrđeno je "Blicu" u Ambasadi Norveške.

Ideja je da pomognu našim psihoterapeutima koji rade sa đacima, roditeljima i nastavnicima nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

U pucnjavi koja se 3. maja, oko osam sati ujutru, dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, ubijeno je 10 osoba - osam đaka smrtno je stradalo na licu mesta, kao i čuvar škole, a jedna devojčica preminula je u bolnici. Osmoro đaka i nastavnica su povređeni.

Zbog pucnjave je uhapšen dečak K.K. (13), učenik sedmog razreda te škole.

Masovno ubistvo koje je takođe promenilo živote građana Norveške i šokiralo svetsku javnost, desilo se 22. jula 2011. godine, kada je Norvežanin Anders Brejvik, ekstremista i “ideološki terorista”, u Norveškoj, na ostrvu Utoja blizu Osla, ubio 77 studenata u roku od 85 minuta.

Profimedia
Anders Brejvik

 

Psiholog i član Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Hana Korać ocenila je da su deca, posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", počela da se zbližavaju, u čemu im pomažu psiholozi koji im od 3. maja pružaju psihosocijalnu podršku.

Psiholozi će tokom leta, ali i u narednih godinu dana, nastaviti da pružaju pomoć deci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike