Ministar Đorđe Milićević sa predstavnicima srpskih udruženja u Cirihu: Obeležili Svetog Jovana Bogoslova (FOTO)

21.05.2023

14:21

0

Ministar je u pratnji generalnog konzula u Cirihu Mihajla Šaulića pozdravio okupljene članove Srpskog kulturnog saveza, arhijereje Srpske pravoslavne crkve kao i ovogodišnje domaćine slave

Ministar Đorđe Milićević sa predstavnicima srpskih udruženja u Cirihu: Obeležili Svetog Jovana Bogoslova (FOTO)
Obeležena slava sa Srbima u dijaspori - Copyright Tanjug/Rade Begović

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, danas je u Svetouspenskom hramu u Cirihu prisustvovao obeležavanju Svetog Jovana Bogoslova, krsne slave Srpskog kulturnog saveza Švajcarske.

Ministar je u pratnji generalnog konzula u Cirihu Mihajla Šaulića pozdravio okupljene članove Srpskog kulturnog saveza, arhijererje Srpske pravoslavne crkve kao i ovogodišnje domaćine slave Olgu i Bratislava Jovanovića.

Tanjug/Rade Begović
 

- Izuzetna mi je čast što sam danas ovde sa vama, jer mi se pruža prilika da izrazim duboku zahvalnost i poštovanje prema srpskoj dijaspori. Vi predstavljate most između Srbije i Švajcarske, čuvate naš jezik, kulturu, tradiciju i našu zajedničku baštinu. Švajcarska, zemlja koja vas je primila kao svoje sugrađane, pruža vam brojne mogućnosti za obrazovanje, rad i napredak. Ali isto tako, vi, naša dijaspora, imate ogroman potencijal da doprinesete razvoju i napretku i same Srbije. Vaše znanje, veštine, iskustvo i mreže koje ste izgradili u Švajcarskoj mogu biti od neprocenjive važnosti za unapređenje naše zemlje rekao je ministar istakao da Vlada Srbije prepoznaje potencijal i važnost dijaspore i posvećena je jačanju veza i saradnje. 

Tanjug/Rade Begović
 

- Vlada Srbije snažno podržava programe i inicijative koje promovišu saradnju sa dijasporom, kao i povratničke projekte koji omogućavaju našim sugrađanima da se vrate u Srbiju i unesu svoje znanje i veštine u našu privredu i društvo - istakao je ministar Milićević.

On je pozvao okupljene da uzmu aktivno učešće u Vidovdanskom saboru dijaspore koji će se održati 1. i 2. jula u Beogradu. Cilj je da ovaj Sabor rezultira izradom dugoročne strategije saradnje matice i dijaspore i izradom novog Zakona o dijaspori. 

- Pozivam vas takođe da podstaknete ovaj naš divni podmladak u Švajcarskoj da se prijavi i učestvuje u letnjim kampovima koje ćemo tokom jula i avgusta meseca organizovati u gradovima širom Srbije. Ovi letnji kampovi pre svega treba da našim mališanima iz sveta približe maticu, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje, a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju otadžbinu i požele da se jednog dana trajno vrate u Srbiju - rekao je Milićević.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike