Ima li povišene radijacije u Srbiji? Oglasio se Direktorat za nuklearnu sigurnost

19.05.2023

16:19

0

Direktorat se oglasio povodom informacija da je prilikom uništavanja skladišta municije u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija u životnu sredinu

Ima li povišene radijacije u Srbiji? Oglasio se Direktorat za nuklearnu sigurnost
radijacija - Copyright Profimedia

Izmerene vrednosti nivoa zračenja za sada ne potvrđuju ispuštanje radioaktivnih materija u životnu sredinu, niti ukazuju na potrebu sprovođenja mera zaštite od jonizujućeg zračenja, saopštio je Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Direktorat se oglasio povodom informacija da je prilikom uništavanja skladišta municije u Ukrajini došlo do oslobađanja radioaktivnih materija u životnu sredinu.

Ovo nezavisno regulatorno telo redovno prati nivo radioaktivnosti na teritoriji Evrope preko platformi za razmenu radioloških podataka Evropske komisije i Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- U ovom trenutku sve je u Srbiji na nivou prirodnog zračenja, a merenje gama zračenja, koje se prenose na daljinu, građani konstantno mogu da prate na našem portalu - rečeno je Sputnjiku u Direktoratu.

Pored podataka iz inostranstva, na portalu ovog regulatornog tela moguće je videti i rezultate koje pokazuju naše merne stanice.

O uništavanju municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, danas je govorio sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

On je naveo da je u Poljskoj zabeležen porast radijacije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike