Šta Srbija radi ukoliko dođe do "nečeg ozbiljnog" u Zaporožju? Stručnjak dao jasnu procenu situacije!

27.09.2022

08:32

0

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije Slađan Velinov rekao je da Srbija meri nivo radijacije svakodnevno

Šta Srbija radi ukoliko dođe do "nečeg ozbiljnog" u Zaporožju? Stručnjak dao jasnu procenu situacije!
Černobilj - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov rekao je da se zbog trenutne situacije u Zaporožju vrše merenja i nadgleda svakodnevno šta se dešava u okruženju. 

- Onoga trenutka ukoliko dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo građane, imamo plan u slučaju akcidenta - napomenuo je on.

Velinov, koji učestvuje na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, je dodao da ne treba kupovati jod.

IAEA upozorava - oko Zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu. Prvi čovek te Agencije potvrdio je da su počele konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o tom pitanju.

Srbija je članica IAEA koja broji 175 zemalja i prati sva dešavanja koja se tiču nuklearne bezbednosti. Sve odluke, sve propise Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i njene aktivnosti prati Direktorat za nuklearnu sigurnost Srbije.

Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije Slađan Velinov rekao je za RTS da Srbija meri nivo radijacije.

- Mi merimo godišnjim monitoringom, ali zbog trenutne krize merimo i gledamo svakodnevno šta se dešava u okruženju - rekao je Velinov.

Velinov je ukazao da ako dođe do akcidenta u samom Zaporožju, to je udaljeno više od 2.000 kilometara od Srbije i dodao da nema potrebe za brigom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike