Nakon dozvoljenih poseta u bolnicama, hoće li biti ukinute i druge kovid mere? Struka oprezna, postoji strah da korona opet "ne iskoči"

18.05.2023

08:13

0

Autor: R.M.

Virusološkinja Ana Gligić kaže da se ne zna šta se u prirodi dešavalo i da li je virus tamo napravio neku rekombinaciju da bi eventualno mogao "iskočiti"

Nakon dozvoljenih poseta u bolnicama, hoće li biti ukinute i druge kovid mere? Struka oprezna, postoji strah da korona opet "ne iskoči"
Ana Gligić koronavirus - Copyright Printscreen/Youtube/TV Prva Profimedia

Iako se čini da u Srbiji nema kovid mera, zapravo je veliki broj mera i preporuka još uvek na snazi, uprkos tome što je SZO nedavno zvanično objavila da korona ne predstavlja globalnu zdravstvenu pretnju.

U skladu sa tim i radna grupa koja zamenjuje Krizni štab odobrila je posete pacijentima u bolnicama, što je do sada bilo zabranjeno, mada ne svim.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da nema potrebe da postoje kovid bolnice, a da će pacijenti koji su pozitivni biti zbrinjavani na odeljenjima koja će imati svoje izolacione jedinice. 

Tako će biti obezbeđeno pet odsto kapaciteta na infektivnim i pulmološkim odeljenjima za najteže slučajeve, dok će posete bolnicama biti dozvoljene jednoj ili dvema osobama, jednom ili dva puta nedeljno.

Međutim, postavlja se pitanje da li će i ostale mere i preporuke da se nose maske u prostorima gde je prisutan veliki broj ljudi i u javnom prevozu biti ukinute.

Virusološkinja Ana Gligić kaže da ne možemo večno biti zatvoreni, a da ukidanje mera zavisi od procene zdravstvene službe svake zemlje.

- Svaka zemlja se drugačije ponaša. Gde će ova bolest ostati trajno, mi to ne znamo. Moraju se ukinuti kovid bolnice jer su prazne. Neke mere se moraju probati, ali ne znamo šta će one dati. Moje mišljenje je da je virus ušao u slepu ulicu time što je na čoveku - kaže ona.

Virusolog Ana Gligić/ Printscreen Youtube RTS
 

Međutim, virusološkinja dodaje da se ne zna šta se u prirodi dešavalo i da li je virus tamo napravio neku rekombinaciju da bi eventualno mogao "iskočiti". 

- Nadam se da nije napravio takvu rekombinaciju među životinjama, jer bi onda u nekim kontaktima sa ljudima opet moglo da pođe nešto iz početka. Mislim da je sada takva situacija da je sve svedeno na meru pojedinačnih slučajeva iz određenih endemskih žarišta koje ćemo morati da pratimo kao i kod drugih bolesti - objasnila je Gligićeva.

Dodaje da je pandemija ukinuta i da se nada da je virus polako ugušio sam sebe.

- Ali moramo biti oprezni. Simptome kakve daje korona daju adenovirusi, a imamo i imaćemo u cirkulaciji i druge viruse. Kao virusolog, veoma sam zadovoljna što se pokazalo da korona, po pravilu, sama sebe guši. Ali još uvek nije to vreme - kaže Gligićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike