Direktorka vrtića u Odžacima podnela ostavku! Navodni vaspitač zlostavljao decu, slikao ih i govorio da je to "njihova tajna"

15.05.2023

12:02

0

Ostavka direktorke usledila je nakon dva protesta roditelja i meštana

Direktorka vrtića u Odžacima podnela ostavku! Navodni vaspitač zlostavljao decu, slikao ih i govorio da je to "njihova tajna"
Vrtić/Ilustracija - Copyright Profimedia

Direktorka Predškolske ustanove "Poletarac" iz Odžaka Jelena Selak danas je podnela ostavku.

Kako Blic nezvanično saznaje, Selak je podnela ostavku nakon skandala koji je potresao ovu malu opštinu, ali i čitavu Srbiju, kada se saznalo da je pedagoški asistent polno uznemiravao veliki broj dece koja pohađaju odžački vrtić.

Ostavka direktorke usledila je nakon dva protesta roditelja i meštana Odžaka koji su održani u protekle dve nedelje, od kada je usledila prva prijava protiv navodnog vaspitača I. O. (26).

Printscreen/Facebook/Pu Poletarac
 

Da podsetimo, sve je otkriveno kada je jedan dečak star četiri godine prijavio roditeljima da ga je nagog fotografisao I. O. nakon čega su oni odlučili da provere o čemu se radi. Kada je psiholog potvrdio verodostojnost iskaza mališana, ovaj "vaspitač" je priveden, a ubrzo je u njegovom telefonu pronađeno mnoštvo fotografija i snimaka nage dece iz vrtića.

Klupko se, međutim odmotavalo dalje, kada su ostali roditelji razgovarali sa svojim mališanima i ubrzo je broj zlostavljanja postao dvocifren.

Prema svedočenjima ogorčenih roditelja, dok je neke dečake samo fotografisao, druge je neprimereno dodirivao po polnom organu, pa čak i grizao za isti, a detalji su se ubrzo sami nizali.

Zbog mnoštvo pitanja bez odgovora, roditelji i meštani Odžaka organizovali su i mirne proteste ispred zgrade opštine, ali su i tada ostali uskraćeni za obraćanje čelnih ljudi Odžaka.

Jedino opravdanje koje je vrtić dao bio je na sastanku Saveta roditelja, gde je rečeno da je I. O. bio zaposlen oko dve godine na poziciji pedagoškog asistenta. Na pitanje da li je smeo da ostane sam sa decom, odgovor iz vrtića je glasio: "Mi smo procenili da je mogao, a da li smo pogrešili ili ne utvrdiće nadležne institucije".

Zbog čitavog slučaja PU "Poletarac" posetila je i nadležna prosvetna inspekcija, a pokrajinski ombudsman najavio je kontrolu na sopstvenu inicijativu.

U međuvremenu, broj prijava za polno uznemiravanje od strane I. O. je prema nezvaničnim informacijama porastao na 30.

(Blic)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike