Danci gube nevinost sa 16, Francuzi sa 18, a Kinezi sa čak 22 godine: A evo kada mladi u Srbiji prvi put stupaju u odnos

21.04.2023

08:19

0

Autor: R.M.

Seksualni odnosi sa 14 i 15 godina su prerani, a ne mora biti kasno čak i kada imate preko 20, smatraju stručnjaci

Danci gube nevinost sa 16, Francuzi sa 18, a Kinezi sa čak 22 godine: A evo kada mladi u Srbiji prvi put stupaju u odnos
Seks 2 - Copyright Profimedia

Mladi u svetu, pa tako i u Srbiji, sve ranije stupaju u seksualne odnose, a u nekim zemljama je to toliko rano da stručnjaci smatraju da oni tada nisu čak ni zreli.

Prema podacima sajta "World population review" za ovu godinu, mladi u Danskoj, Švedskoj, Norveškoj i Finskoj gube nevinost sa 16 godina, a Islanđani godinu dana ranije.

Sajt navodi da u Evropi i Severnoj Americi mladi ranije stupaju u seksualne odnose nego oni u Aziji. 

Recimo, u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji mladi stupaju u seksualne odnose kada postanu punoletni, odnosno sa 18 godina. 

S druge strane, mladi u Japanu i Hongkongu imaju prvi seks sa 19-20 godina. Međutim, postoje države u kojima se seks upražnjava u mnogo poznijem dobu. Tako je, recimo, u Kini, gde u proseku imaju 22 godine kada prvi put stupe u seksualne odnose.

Slična situacija je u Singapuru i Indiji, dok u Maleziji prvi seks ljudi imaju sa čak 23 godine.

Iako na sajtu nema podataka za Srbiju, prema podacima Krovne organizacije mladih Srbije skoro polovina naše omladine prve seksualne odnose ima između 15. i 18. godine.

Profimedia
Ilustracija

U njihovom istraživanju objašnjava se da je posle 18. godine prvi seksualni odnos imalo 25 odsto učesnika, a čak petina njih ga još uvek nije imala.

Prvi seks pre 15. godine imalo je svega sedam odsto ispitanika.

Urolog Aleksandar Milošević kaže da je u svom poslu primetio da mladi stupaju u seksualne odnose sa 15 godina, ali da ima i onih koji to ne urade pre 20. godine.

- Ja sam za to da ne treba žuriti. Ko krene ranije i više to radi, pre će se zamoriti i izgubiti volju. Mislim da je sa 14-15 godina prerano, jer se tada ne misli glavom već hormonima. Moja preporuka je sa 16-17 godina, a najbolje je sa 17-18 godina, kada ste dovoljno zreli - kaže on.

Na pitanje da li je sa 20 godina prekasno da prvi put iskusite seks, urolog kaže da nije.

- Nije ništa prekasno. Bitno je da kada počne seksualni život, počne onako kako treba. Ako se zakasni, onda često ima problema, kao što je impotencija kod muškaraca, a kod žena anorgazmija - upozorio je Milošević. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike