Istraživanje pokazalo: Svaki treći srednjoškolac u Srbiji koristi alkohol, 25 odsto njih probalo marihuanu

22.09.2020

12:03 >> 13:10

0

Autor: M. I.

Istraživanje pod nazivom Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji je sprovedeno onlajn

Istraživanje pokazalo: Svaki treći srednjoškolac u Srbiji koristi alkohol, 25 odsto njih probalo marihuanu
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Prema rezultatima istraživanja koja su objavljena danas skoro svaki treći srednjoškolac u Srbiji koristi alkohol, svaki četvrti je probao marihuanu, a svaki peti puši.

Kako prenosi Tanjug, istraživanje pod nazivom “Istraživanje faktora rizika zloupotrebe psihoaktivnih supstanci među mladima u Srbiji” je sprovedeno onlajn, na uzorku od 3.488 učenika uzrasta 14 do 18 godina u 45 srednjih škola.

Prema rečima psihijatrs prof. dr Mirjane Jovanović, 30 odsto đaka koristi alkohol, 13 odsto ga koristi vikendom, a oko tri odsto svakodnevno. Duvan konzumira 20 odsto srednjoškolske populacije.

S druge strane, čak 25 odsto srednjoškolaca je probalo marihuanu, a osam odstoje redovno koristi.

Neku drugu drogu, probalo je 10 odsto tinejdžera, a jedan odsto redovno koristi narkotike.

– Tinejdžersko doba je veoma važno. To je doba razvoja mozga, instaliranja iskustva i učenja, put ka tranziciji, ka odraslom dobu. Vrlo je važno i da znamo da psihoaktivne supstance narušavaju procese učenja, kognitivne sposobnosti, da narušavaju emocije i ultimativno uništavaju šansu za uspeh ovakve dece – kaže Jovanović za Tanjug.

Psihijatar prof. dr Aleksandra Dickov objašnjava da je cilj istraživanja bio i da se vidi koliko su mladi informisani o psihoaktivnim supstancama i koliko su psihoaktivne supstance dostupne.

– Dobili smo podatak da 50 odsto mladih informacije o psihoaktivnim supstancama isključivo dobijaju od svojih vršnjaka – kaže Dickov za Tanjug i dodaje da je stepen informisanosti mladih o drogama veoma nizak.

Zabrinjavajuće je koliko su mladi neinformisani po nekim pitanjima. Odgovori na pitanja poput „da li je u svim zemljama sveta legalizovana marihuiana“ i „da li konzumiranje marihuane utiče na procese pamćenja, intelektualne kapacitete“, odgovori su bili netačni u 75 odsto slučajeva.

– Mladi ne znaju koje su kasne posledice uzimanja ekstazija, kokaina. U odnosu na sintetske droge, stava su da su sintetske droge bezopasne, manje opasne od prirodnih droge. O štetnim posledicama na centralni nervni sistem i mentalne bolesti stepen neinformasanosti ide do 90 odsto – naglašava Dickov.

Istraživanje je pokazalo da mladi imaju lošu komunikaciju sa roditeljima i da bi se samo trećina srednjoškolaca roditeljima obratilo za pomoć ukoliko imaju problem.

Oko 45 odsto se izjasnilo da ima lošu komunikaciju sa roditeljima, a da ih roditelji ne slušaju dovoljno više od 70 odsto. Takođe, čak 12 odsto mladih da su bili psihički, a osam odsto fizički zlostavljani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike