Nije kažnjivo, ali ni preporučljivo: Vozači, na ulice ne izlazite bez zimske opreme

04.04.2023

09:35

0

Autor: I.K.

Stručnjaci apeluju da danas, u ovakvim zimskim uslovima, uprkos kalendarskom proleću, na puteve ne treba izlaziti bez zimskih guma

Nije kažnjivo, ali ni preporučljivo: Vozači, na ulice ne izlazite bez zimske opreme
Ilustracija - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Sneg koji od sinoć bez prekida veje širom zemlje izazvao je brojne probleme pre svega vozačima. Mnogi od njih su verovatno već 1. aprila skinuli zimske gume, jer je tada zakonski prestala obaveza vožnje sa zimskim pneumaticima.

Međutim, stručnjaci apeluju da danas, u ovakvim zimskim uslovima, uprkos kalendarskom proleću, na puteve ne treba izlaziti bez zimske opreme.

 

 

Činjenica je da vozači neće biti kažnjeni ako na svojim četvorotočkašima imaju letnje gume, ali to može da izazove velike probleme u saobraćaju, proklizavanje koje može da dovede do sudara i težih posledica. Dakle, nije kažnjivo, ali nije ni preporučljivo da na ulice pune snega i leda izađete sa vozilima s letnjim gumama.

Ovim povodom i JP "Putevi Srbije" apelovalo je na vozače da budu izuzetno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, kao i da bez zimskih pneumatika ne kreću na put ka planinskim predelima i područjima gde pada sneg, posebno ka Zlatiboru, Tari, Kopaoniku, Zlataru, Goliji i Pešterskoj visoravni.

Vozačima savetuju da voze pažljivo, da poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Rukovodilac Zimske službe u JKP "Beograd put" Željko Maravić izjavio je da je u Beogradu na čišćenju gradskih saobraćajnica angažovano 30 velikih i 14 malih vozila, a na delu saobraćajnica koje su državni putevi, devet vozila. Rekao je da će Zimska služba pratiti prognozu, prema kojoj će sneg padati do sutra, a u četvrtak i petak će biti mrazeva.

Pošto se 1. aprila skidaju zimski pneumatici, Maravić je savetovao onima koji to nisu uradili da ih još ne skidaju i da ovih dana maksimalno budu oprezni zbog najavljene velike količine padavina i mraza.

Naveo je da na Kosmaju ima 20 centimetara snega, a da će ga, prema prognozi, biti i više od 30 centimetara i da, koliko god puta vozila Zimske službe prođu, snega opet može da bude na kolovozima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike