Svaka treća žena u Srbiji porodi se carskim rezom! Dr Mirković upozorava: Kada neko ponudi carski rez, verujte da je njemu lakše, a ne vama!

10.03.2023

08:15

0

Više od trideset odsto žena u Srbiji porodi se carskim rezom, dok je taj procenat u velikom broju zemalja od 10 do 15 odsto

Svaka treća žena u Srbiji porodi se carskim rezom! Dr Mirković upozorava: Kada neko ponudi carski rez, verujte da je njemu lakše, a ne vama!
Dr Ljiljana Mirković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Većina žena u Srbiji porodi se prirodnim putem, ali gotovo svaka treća bude porođena carskim rezom. Iako se možda čini da je to jednostavnije za same porodilje, zapravo istina je sasvim drugačija, kaže za 24sedam specijalista ginekologije i akušerstva Ljiljana Mirković.

- Kada gledate procenat, on je preko 30 odsto, što znači da se ipak većina žena porađa prirodnim putem. Naša je želja da to još spustimo, na 10 do 15 odsto, kao što je u većini uređenih zemalja koje veoma vode računa o preporukama Svetske zdravstvene organizacije. To nije tako jer je neko izmislio taj procenat, nego zato što su sve studije pokazale da kada imate od 10 do 15 odsto carskih rezova, imate najmanje komplikacija, kao i najbolji ishod po majku u dete. Preko toga imate problem. Veći je procenat obolevanja i veća smrtnost majki zbog komplikacija operacije, jer carski rez je ozbiljna operacija - kaže dr Mirković, koja je i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ona dodaje da statistike pokazuju da je prirodni porođaj daleko bezbedniji, ali da o tome kako će biti porođena neka trudnica ne odlučuje ona već akušeri. 

- Koliko god se činilo da se žene odlučuju za carski rez, zapravo akušeri odlučuju kako će se one porađati. Mi nemamo carski rez na zahtev, to ne postoji u Srbiji. To je samo posao struke, a ne izbor nekoga da li hoće ili neće. Mnogo morate da radite i učite da biste procenili da li je nekome potreban carski rez - objašnjava profesorka. 

Lakše uraditi operaciju nego prirodni porođaj

Na pitanje zašto onda imamo tako visok procenat žena koje se porode carskim rezom, dr Mirković kaže da je mnogo lakše uraditi ovu operaciju nego prirodan porođaj.

- Ljudi nikako da shvate da kada vam neko ponudi carski rez, njemu je lakše. A vi mislite da ste dobili ko zna šta - objašnjava, i dodaje da zdravstveno osoblje mora da upozori trudnicu da je carski rez operacija koja može da ima negativne posledice, kako po majku, tako i po dete.

24sedam/Katarina Mihajlović
Dr Ljiljana Mirković

- Što je najcrnje, niko vam ne priča o komplikacijama prilikom sledećih carskih rezova. Imate ožiljak na materici. Ako se posteljica na tom ožiljku sledeći put zakači, biće krvarenja i nekih drugih problema. Svaka kiretaža je problem... Dakle, samo treba informisati pacijente. Akušeri odlučuju, ali morate slušati pacijentove želje. Ali u suštini zamena je teza jer je carski rez lakše uraditi nego sedeti 10 sati i bdeti nad CTG-om... - kaže dr Mirković.

A da bi se smanjio broj carskih rezova, potrebna je čitava jedna strategija koju društvo i struka vode da bi to bilo u okviru onoga što je preporučeno. 

Komplikacije i za mamu i za dete

Dr Mirković kaže i da postoje mnoge komplikacije koje se mogu desiti i detetu koje je rođeno carskim rezom.

- Normalni, vaginalni porođaj podrazumeva jedan proces bebine pripreme i tranformacije za život van materice. Bebin krvotok ide sasvim drugačije nego kod odraslog čoveka. Treba određene stvari da se pripreme, poput nekih ćelija u plućima. Svaka kontrakcija bebi je signal da ona sazreva. Ako vi to prekinete jednom naglom ekstrakcijom bebe, što jeste carski rez, onda rizikujete da ona ima jako lošu adaptaciju na nove uslove samostalnog življenja bez svega maminog što je imala devet meseci - kaže ona.

Profimedia
Ilustracija

Doktorka dodaje da su mnoge studije pokazale da ima mnogo više autoimunih bolesti kod dece rođene carskim rezom.

- Prolazak fetusa kroz vaginalnu floru i ta senzibilizacija na par stotina bakterija koje postoje u mikrobiomu vagine, to je ono što imunološki gledano bebu čini jačom - kaže dr Mirković.

Uprkos tome što pojedine buduće mame misle da je lakše poroditi se carskim rezom nego prirodno, dr Mirković kaže da to nije tačno.

- Njima uopšte nije lakše. Imate ožiljak na prednjem trbušnom zidu, onda prolazite kroz moguće komplikacije anestezije, pa veću šansu da imate infekcije tromboze. Krvarenja su mnogo češća posle carskih rezova nego posle vaginalnih porođaja. O svemu tome morate da ih informišete - objasnila je dr Mirković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike