Koje opasnosti po našu decu vrebaju sa TikToka i drugih mreža? Doktorka otkriva kako se treba boriti protiv "virtuelnog zla"

13.04.2023

07:10

0

Eventualno uskraćivanje društvenih mreža i zabrane, smatra ona, predstavlja novi problem, jer "šta da ponude kao zamenu"

Koje opasnosti po našu decu vrebaju sa TikToka i drugih mreža? Doktorka otkriva kako se treba boriti protiv "virtuelnog zla"
Copyright Profimedia

Deca moraju razumeti šta je pogrešno, a šta nije za nijh. To je teško jer su društvene mreže postale realnost i čitav se život tamo prebacio - rekla je psihijatar Irena Đorđević povodom sve češćih incidenata među decom.

Komentarišući nedavni incident kada je osam učenika povređeno u izazovu sa Tik-Toka "krvavi novac", rekla je da na mrežama kao i u realnom životu postoje i takmičarski duh i želja da se pripada određenoj zajednici

- Sve to doprinosi ovoj pojavi Tik-Tok izazova i kada dođemo do toga da oni budu kažnjeni, oni treba da razumeju da to više ne treba da rade zbog njih samih, a ne zbog kazne koju su dobili - objasnila je Đorđević i dodala da je problem što je i dalje veliki jaz između generacija, upravo zbog toga što se tehnološki napredak dešava u novim generacijama, pa roditelji imaju veliki otpor prema društvenim mrežama koje nisu njima bliske.

Smatra da je problem u tome što roditelji nisu sigurni kako da pristupe deci u tim situacijama, pedagozi i psiholozi po školama probijaju različite prepreke da dođu do samih učenika.

Fejsbuk je donekle prihvatljiviji

Fejsbuk je malo sporiji, tu se zadržavaju uglavnom starije generacije i teško prelaze na ove druge mreže, koje sa druge strane malo ograničavaju i tu privatnost, što je deci možda i komfornije, jer imaju instant sadržaje uglavnom fotografije, video zapise i slično.

Pitanje je, kaže, koliko su u prilici da to tako individualno postave s obzirom da je nužno svakom od tih učenika posvetiti se pojedinačno i razumeti šta njega motiviše, zbog čega je on spreman da takvu žrtvu učini da bi učestvovao u Tik-Tok izazovu.

Uskraćivanje društvenih mreža novi problem

Eventualno uskraćivanje društvenih mreža i zabrane, smatra ona, predstavlja novi problem, jer "šta da ponude kao zamenu".

Ovaj sistemski problem zahteva rešavanje i uključivanje različitih stručnjaka iz različitih oblasti, praktično još iz onog perioda kada su deca u nekom predškolskom uzrastu, pa onda sve na dalje preko školovanja.

- Važno je da roditelji sami razumeju koje su prednosti ostalih mreža koje su deci privlačne i da upravo zahvaljujući tim društvenim mrežama, deca su mnogo više pod budnim okom roditelja - rekla je ona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike