Panika u Srpskoj! Osam učenika povređeno u Tik-tok izazovu "krvavi novac"

11.04.2023

22:26

0

Autor: M. Vu.

Učenici su, u skladu sa postupcima, upućeni na savetodavni rad sa pedagogom, odnosno sa disciplinskom odgovornošću koji takav prekršaj nosi

Panika u Srpskoj! Osam učenika povređeno u Tik-tok izazovu "krvavi novac"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Osam učenika osmog razreda škole u Stanarima povređeno je u jednom od izazova sa društvene mreže Tik-tok pod nazivom "krvavi novac", kada se između prstiju šaka stavljaju kovanice da bi se videlo ko će duže da izdrži pritisak.

- Učenici su, u skladu sa postupcima, upućeni na savetodavni rad sa pedagogom, odnosno sa disciplinskom odgovornošću koji takav prekršaj nosi, ali cilj nije samo kazna za te učenike već da shvate šta je za njih ispravno, a šta pogrešno - izjavio je danas direktor Osnovne škole "Desanka Maksimović" Aleksandar Ristić, prenosi Srna.

On je upozorio da se fizičko nasilje preselilo na internet i društvene mreže, takozvano sajber nasilje i da je multisektorski tim ove škole sproveo istraživanje i utvrdio da je 76 odsto učenika u predmetnoj nastavi koji imaju društvenu mrežu Tik-tok učestvovalo u jednom od izazova.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Kada je reč o preventivnim aktivnostima, on je ukazao na različita predavanja organizovana u saradnji sa Centrom za socijalni rad i MUP-om Republike Srpske, kao i osnivanje školske televizije koja promoviše istinske vrednosti, učenička postignuća i zdrave navike.

Ristić je upozorio da je istraživanje ukazalo i da više od 90 odsto učenika koristi platformu Jutjub, koja nije namenjena deci.

Ministarka prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da je bezbednost i prevencija nasilja u školama potreba s obzirom na sve prisutniju pojavu vršnjačkog nasilja na koje treba pronaći adekvatan i stručan odgovor.

Stojičićeva je navela da resorno ministarstvo već ima potpisane protokole prema kojima se postupa kada se desi slučaj vršnjačkog nasilja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike