Svinja od 500 kila za goste nije ništa! U Beogradu mladenci za "cvetni zid" dali 15.000 evra: Evo u čemu najviše preterujemo na svadbama!

11.04.2023

08:17

0

Autor: R.M.

Pojedini pevači uzmu i po 15.000 evra za sat vremena svirke, tvrde ugostitelji

Svinja od 500 kila za goste nije ništa! U Beogradu mladenci za "cvetni zid" dali 15.000 evra: Evo u čemu najviše preterujemo na svadbama!
svadba - Copyright Profimedia

Bračni par iz Rače, Nikola i Jovana Cukić, napravio je pre dva meseca svadbu na koju je pozvano oko 1.000 zvanica, i taj događaj još uvek se spominje. Sem što su je, kako su ispričali, planirali mesecima, da bi svi gosti bili zadovoljni, morala je da bude i bogata trpeza.

Tako je torta imala čitavih 19 spratova, a samo jedna svinja bila je teška oko 500 kilograma.

Nikola, koji je asistent na Fakultetu veterinarske medicine, objasnio je da je običaj da se na svadbu zove celo selo, a njegovo ima 870 ljudi.

Iako u velikim gradovima nema prostora za veselje sa tako obilnim posluženjem i velikim brojem običaja, i na gradskim svadbama ume da bude pomalo preterivanja, kako i doliči ovakvim veseljima.

U gradovima se drugačije "preteruje"

Nikola Dimitrijević iz Udruženja privatnih ugostitelja kaže za 24sedam da u Beogradu, recimo, nema mesta gde biste mogli da ispečete svinju od pola tone, i da je nešto slično poslednji put uradila jedino Lepa Brena.

- To je jedino uspela Lepa Brena kada su za svadbu pekli vola napolju. To mora da bude van Beograda, jer nema gde da se ispeče tolika svinja. To mora da bude vatra od tri-četiri kvadrata u obimu, što je nemoguće. Nemate toliko ložište po restoranima. To obično mora da bude neki privatni plac, pa tamo da se postave šatori... - kaže Dimitrijević.

Profimedia
 

Međutim, u gradu se "preteruje" na neke druge načine, s obzirom na to da su prostori gde se svadbe prave ograničeni.

- Jedino, možda, mlade preteruju sa nekim svojim dizajnom stolica i salveta, vrstama i bojom cveća... Recimo, okače na plafone hiljade lampica. To vole samo mlade, mladoženje ne vole. Ali pošto je takav dan, uvek se sve učini da mlada bude zadovoljna - priča Dimitrijević sa osmehom.

Kaže da najviše zapravo zarade dekorateri, a neke od najskupljih dekoracija koje je viđao su zidovi od cveća.

- Jedan zid od pravog cveća može da košta od 12.000 od 15.000 evra. Recimo, zid od 22 kvadrata treba da potpuno pokrijete cvećem. To izgleda fenomenalno, ali to košta sačuvaj bože - kaže Dimitrijević.

Muzika i voditelji naplaćuju hiljade evra

Međutim, nisu samo dekoracije skupe, već i sume za muziku umeju da budu astronomske.

- Recimo, najpopularniji pevači uzimaju od 10.000 do 12.000 evra za sat vremena. A onda nastavi da svira "običan" bend. Jednostavno, mi smo takav narod - objašnjava on.

Ali ne prolaze dobro samo pevači, već i pojedini voditelji. Tako nam je Dimitrijević otkrio da jedan popularni voditelji za svadbu uzme više 6.000 evra, i to da bi je vodio.

- Dakle za šest-sedam sati vođenja naplati od šest do sedam hiljada evra. U to su uključeni šale, najave, dosetke i neka komunikacija. I to toliko košta - objasnio je on. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike