Uvodi se softver za fizičko u školama! Sakupljaće podatke o zdravlju i razvoju dece, a evo ko će to sve nadgledati

06.04.2023

12:37

0

Učiteljima, nastavnicima fizičkog i roditeljima će se davati preporuke šta bi deca trebalo da rade kako bi poboljšala fizičko zdravlje

Uvodi se softver za fizičko u školama! Sakupljaće podatke o zdravlju i razvoju dece, a evo ko će to sve nadgledati
Deca igraju basket - Copyright Profimedia

Od 1. septembra u svim školama će početi da funkcioniše softver kojim će se prati fizičko stanje dece radi unapređenja njihovog zdravstvenog stanja.

Softvera se zove "Sistem praćenja fizičkog razvoja i razvoja motoričkih sposobnosti učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju" a obrađivaće podatke o fizičkom razvoju i motoričkim sposobnostima učenika.

Na osnovu tih podataka će se učiteljima i predmetnim nastavnicima fizičkog, ali i roditeljima, davati preporuke šta bi deca trebalo da rade i u školi i kod kuće kako bi poboljšala fizičko zdravlje.

- Strategijom razvoja obrazovanja, kao i akcionim planom predviđena je izrada nacionalnog softvera koji će pratiti razvoj motoričkih sposobnosti i fizičkog statusa učenika. U školskom sistemu imamo priručnike koji prate nastavnici razredne nastave u trećem i četvrtom razredu. to u višim razredima rade nastavnici predmetne nastave fizičkog i u srednjim školama. Prema programu tih priručnika nastavnici dva puta godišnje realizuju niz testova koji se tiče fizičkog i zdravstvenog vaspitanja - rekao je Milan Pašić pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

- Kako bi to bilo što jednostavnije oformljene su tri zone, i to: zona ispod proseka, prosečna zona i natprosečna zona. Kako bi se odredilo u kojoj je zoni učenik prvo se radi merenje telesne mase, visine tela i indeks telesne mase. Tada se učenicima ukazuje u kojoj su oni zoni. Ukoliko je učenik ispod prosečne, u prosečnoj ili iznad učeniku se savetuje šta bi trebalo da radi i daju se preporuke - objašnjava on.

Prikaz zdravlja mlade populacije

Prikupljeni podaci će dati prikaz fizičkog zdravlja celokupne mlade populacije u Srbiji i šta bi trebalo da budu koraci države i Ministarstva prosvete kako bi se isto poboljšalo.

- Ovi podaci postojaće na nivou odeljenja, škole, okruga, na nivou republike. Sve te podatke ćemo potom implementirati u jedan sveobuhvatni nacionalni izveštaj a njegovi rezultati će nam pomoći da znamo kakve odluke i projekte u daljem periodu moramo da realizujemo i šta je potrebno da se unapredi. A kako bi to bilo što uopšteno, planirano je uključenje ministarstva zdravlja - kaže nam Pašić.

Za praćenje fizičkog rasta i sastava tela prikuplja se minimalan broj informacija dovoljnih za objektivnu analizu, a potrebno je prikupiti sledeće podatke: visinu tela; masu tela i indeks telesne mase.

Za praćenje razvoja motoričkih sposobnosti minimalan broj informacija za objektivnu analizu dobija se na osnovu rezultata u testovima: trčanje na 20 metara sa progresivnim povećanjem brzine kojim se procenjuje kardiorespiratorna izdržljivost; pretklon u sedu za procenu gipkosti; rad trbušnjaka, skok u dalj; izdržaj u zgibu na vratilu kojim se procenjuje snaga i izdržljivost u snazi; čunasto trčanje 4 x 10 metara za procenu agilnosti.

Obuka za nastavnike u avgustu

Dobijeni rezultati koriste se stvaranje celokupne slike zdravlja učenika i to genetike, odnosno motoričkih sposobnosti koje su pod uticajem onoga što je nasleđeno od roditelja; procene načina života, motivacije, da li je dete fizički aktivno i van škole.

Profimedia
Ilustracija

- Pravljenje ovog softvera počelo je sa kolegama sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja a u Beogradu i kolegama fakulteta Tehničkih nauka. Od naredne školske godine, odnosno od septembra planirano je da se ovaj softver uvede u škole i da nastavnici tokom avgusta meseca prođu obuku za rad u ovom softveru. Kroz softver ćemo imati sledeće parametre. Prvi parametar tiče se samog učenika, i kada se unesu podaci testiranja softver ih obrađuje i daje jedan izveštaj o fizičkom stanju učenika koji učenici mogu da odnesu roditeljima - kaže on.

Pašić je napomenuo da je softver još uvek u fazi izrade i da će pristup njemu imati predmetni nastavnici, kao i da je plan da se to omogući roditeljima.

- U svakom slučaju roditelji će ako ne putem aplikacije dobijati izveštaj o fizičkom zdravlju deteta putem papira. Na osnovu toga dobijaće i smernice koje se tiču toga da li je potrebno da dete poveća određene aerobne kapacitete, u smislu da li bi trebalo da 2 do 3 puta nedeljno šeta po 20-30 minuta i da se bavi nekom fizičkom aktivnošću ukoliko je trenutna nedovoljna, da li dete treba da razvije neke svoje motoričke sposobnosti kao što su brzina ili snaga. Nastavnik će tako na času znati kako da realizuje čas i da unapredi motoričke sposobnosti učenika. Sam nastavnik će tako znati kakvo je stanje dece kojima predaje i da može sam da tako prilagođava nastavu - ukazao je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike