Kako početi razgovor sa nekim ko preti ubistvom? 24sedam sa Pregovaračkim timom MUP: Njihov identitet nećete saznati, vide se samo rezultati

07.04.2023

20:18

0

Pregovarač se postaje ispravnom motivacijom i sticanjem potrebih veština, a pregovarač se ostaje srcem

Kako početi razgovor sa nekim ko preti ubistvom? 24sedam sa Pregovaračkim timom MUP: Njihov identitet nećete saznati, vide se samo rezultati
Ilustracija - Copyright TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Kako početi razgovor sa licem koje je na korak od samoubistva ili ubistva? Šta reći pri tom prvom kontaktu, a ne izazvati kontra-efekat? 

Rizične i opasne situacije, kada izgleda da nema izlaza, Pregovarački tim Ministarstva unutrašnjih poslova reši tako da stvori novi početak - od talačkih kriza, pretnji samoubistvom, ubistvom...nema sa čim se nije susretala ova hrabra jedinica.

Ko su ovi diskretni heroji?

Nećete saznati, jer se zbog prirode posla nastoji da njihov identitet bude zaštićen iz bezbednosnih razloga. Najčešće se angažovanja Pregovaračkog tima vezuju za krize izazvane pokušajem samoubistva, ali i u slučajevima teških kriza kao što su otmice, talačke situacije, teški oblici ucena i pretnja ubistvom.

A, koliko je zaista teško i kako se nose sa izazovima, za 24sedam ispričala nam je major policije Danica Mrđa, koordinator.

Straha, kaže, nema kod pregovarača samo jedan cilj - da se licu koje je "sa druge strane" pokaže da nije kraj i da izlaz postoji.

- Najvažnije je saslušati šta ta osoba ima da vam kaže. Sticanje poverenja tokom pregovora je dvosmerna ulica koja se gradi od momenta dolaska na lice mesta. Pozitivan stav i sve aktivnosti koje se preduzimaju su sa ciljem da se kriza reši mirnim putem - ispričala nam je ona i objasnila da su pitanja "kako si" ili "šta se ovde dogodilo" nešto čime bi i svaki drugi čovek pitao, da zatekne nekog ko je u teškoj situaciji.

Kako izgleda dolazak tima na teren i početak pregovora?

Kada se desi neka rizična situacija, koja zahteva angažovanje Pregovaračkog tima, procedura je jasna. Obaveštava se dežurna služba Komandno-operativnog centra, koji upućuje poziv Pregovaračkom timu. Koordinator od direktora policije traži saglasnost, sastavlja tim i kreće na teren.

Najdužii pregovori trajali 36 sati

Pregovarali su policijski pregovarači sa teritorije Policijske uprave u Kragujevcu uz konstantnu podršku i koordinaciju koordinatora i ostalih kolega iz Pregovaračkog tima koji su bili zaduženi podršku.

U svakom momentu bio je spreman još jedan tim koji bi zamenio kolege na terenu. Ipak prvi tim koji je započeo pregovore je i završio.

-  U toku dolaska na teren prikupljaju se podaci o kriznoj situaciji, vinovniku i učesnicima, sve u cilju pripreme taktike pregovaranja i eventualnog predloga uključivanja eksternih saradnika - objasnila nam je Danica.

24sedam/D.A.
 

Tada njihova obučenost, hrabrost, veština, odmerenost prikazuju se u najširem svetlu.

- Ukoliko uspete da ostvarite dobru i pozitivnu komunikaciju automatski ste na dobitku. Ljudi kod kojih podstaknete pozitivno razmišljanje, misle brže i spremniji su na saradnju i rešavanje problema. Pozitivan stav pokreće i pregovarača i mozak njegovog sagovornika - priča nam major Mrđa.

Od izlaska iz stanice do dolaska na lice mesta, već je obavljen deo posla, koji se odnosi na prikupljanje podataka, dogovor, koordinaciju, postavljanje taktike, određuju uloge u pregovaračkoj ćeliji i ko će se prvi obratiti...

Foto:MUP
 

Scene kakve viđamo u filmovima, gde pregovarač goloruk izađe pred do zuba naoružanog čoveka, na terenu izgledaju drugačije, jer je bezbednost svih pripadnika MUP-a imperativ. Kada je tim angažovan u sadejstvu sa specijalnom i posebnim jedinicama MUP-a (SAJ, Žandarmerija i Interventna jedinica IJ92) neretko su u upotrebi štitovi, panciri i sva zaštitna oprema koja je neophodna u datom momentu.

U zavisnosti od visine rizika krizne situacije, načina pregovora i spoljašnjih uslova pregovarači koriste različitu opremu, od megafona, mobilnih i fiksnih telefona, računara do ostalih telekomunikacionih uređaja

- Ne pristaje se bezrezervno na sve zahteve. Na traženje alkohola, narkotika i drugih nedozvoljenih supstanci, zamenu talaca i druge slične ideje, pravila struke su takva da se takvim zahtevima ne izlazi u susret - otkriva Danica i dodaje da ovde obučenost i iskustvo, kao i sposobnost prepoznavanja "kako druga strana razmišlja" ključna za uspeh.

"Najteže je kad su uključena deca"

Najteže je kad su uključena deca, kao i kada se pregovara sa naoružanim licima koja prete ubistvom. Ima i onih slučajeva kada je naizgled sve išlo glatko, a samo oni sa terena znaju šta je sve moglo da se dogodi i kako su to izbegli. 

- Dobar pregovarač u pregovore ulazi spreman za moguća iznenađenja, koristi svoje veštine kako bi otkrio moguća iznenađenja predupredio negativan ishod. Tim čine dobro obučeni policijski službenici, sa dovoljno prethodnog iskustva koje je potrebno da bi obavljali ovu vrstu posla. Održavaju se obuke sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom, Žandarmerijom i Interventnom jedinicom IJ 92, na različite teme počev od otmica, terorističkih akata, iznuda... - ponosno nam je ispričala Danica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike