"Pregovori su bili teški, ali se taktika pokazala kao dobra": Pregovaračice MUP-a opisale kako je izgledala talačka kriza na Karaburmi

23.09.2022

06:31

0

Donosila sam odluke na osnovu njegovih reakcija i ponašanja, kazala je Kržićeva

"Pregovori su bili teški, ali se taktika pokazala kao dobra": Pregovaračice MUP-a opisale kako je izgledala talačka kriza na Karaburmi
viber_slika_2022-09-15_17-37-54-325 - Copyright Foto: 24sedam/D.A.

Danica Mrđa i Marija Kržić, koje su deo tima za pregovare MUP-a, kažu da su pregovori sa muškarcem koji je na Karaburmi držao taoca u automehaničarskoj radnji bili teški i zahtevni, ali da se taktika pokazala kao dobra, te da je talačka kriza okončana posle dva sata.

Pregovarački tim MUP-a imao je krajem prošle nedelje težak posao na Karaburmi, kada je muškarac držao taoca u automehaničarskoj radnji. Policajci i psiholozi od 2004. godine do danas imali su više od 400 intervencija i sve su bile uspešne.

Psiholog Marija Kržić izjavila je za RTS da su pregovori bili zahtevni i teški.

- Talačka kriza plus problem sa psihološkom destabilizacijom paranoidnog tipa - objasnila je Kržićeva.

Glavna koordinatorka u Direkciji policije Danica Mrđa izjavila je da su suprugu uključili u pregovore zbog načina predaje tog muškarca.

- Već je odlučio da se preda, međutim, nije bio siguran kako i na koji način. Njegov poslednji zahtev bio je da kaže dve rečenice supruzi. Nju smo pripremili za tu ulogu. Sve je ispalo kako treba - objašnjava Mrđa.

Psiholog Kržić navodi da je direktno pregovorala sa muškarcem, te da je dobro reagovao, sudeći prema njegovom ponašanju, te objašnjava da postoje pregovaračke taktike i veštine.

- Donosila sam odluke na osnovu njegovih reakcija i ponašanja, šta možemo i ne možemo da uradimo. Odluke su se pokazale kao dobre, kao i taktika. Rešili smo za dva sata - navodi Kržićeva.

"Najteži pregovori trajali 36 sati" 

Na pitanje s kim je teže pregovorati – muškarcima ili ženama, glavna koordinatorka u Direkciji policije Danica Mrđa objašnjava da to ne zavisi od pola, već od bezbednosnog rizika.

- Lakša je situacija kada je reč o suicidu, nego teroristički akt ili otmica, poput talačke krize koju smo imali u četvrtak kada imate dve osobe ugrožene - navodi Mrđa.

Kao najteži navodi slučaj od pre par godina koji se desio u Kragujevcu kada su pregovori trajali čak 36 sati.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike