Horor! Otkriveno 25 dece robova, a strahuje se da je broj 10 puta veći! Na meti robovlasnika najčešće mališani iz siromašnih porodica

28.03.2023

08:21

0

Autor: R.M.

Devojčice najčešće seksualno eksploatišu, a dečake za teške poslove i prisilni kriminal

Horor! Otkriveno 25 dece robova, a strahuje se da je broj 10 puta veći! Na meti robovlasnika najčešće mališani iz siromašnih porodica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stravičan slučaj osmogodišnje devojčice koja je bila zatočena u stanu u Mirijevu samo je jedan od mnogih slučajeva dečjeg ropstva u našoj zemlji. 

Nesrećnu devojčicu otac Uroš P. je, po svemu sudeći, godinama držao u stanu a sve je otkriveno kada ga je policiji prijavila nevenčana supruga Ivana L. koju je tukao.

Prema nezvaničnim podacima, devojčica je bila neuhranjena, dehidrirana i zapuštena a prema fotografijama koje smo uspeli da napravimo u stanu, očigledno je i da je živela u nehigijenskim uslovima.

Ovde se radi o slučaju porodičnog nasilja i zapostavljanja deteta, ali deca mnogo češće postaju robovi u lancima trgovine ljudi gde ih eksploatišu na razne načine.

Hristina Pisulidis iz NVO Astra kaže da je kod nas i u svetu povećan broj dece u lancima trgovine ljudima.

- Što se tiče oblika eksploatacije, devojčice su najčešće seksualno eksploatisane a dodatno je zabrinjavajuće što je starosna granica sve niža, pa su u pitanju devojčice od 12-13 godina. Ono što treba da imamo u vidu da u trenutku pronalaženja često nailazimo na punoletne osobe, a da je često eksploatacija krenula dok su bile deca. Kako raste broj osoba koje su u lancima trgovine ljudima zbog radne eksploatacije tu ima dosta i dečaka. Dečaci su vrlo retko žrtve seksualne eksploatacije, ali ima i takvih slučajeva. Ono što je vrlo često kada su oni u pitanju to je prinudno vršenje krivičnih dela. Što se tiče prinudnog braka, tu ima više oštećenih devojčica ali se često desi i da se dečaci uvlače u rane brakove - objašnjava Pisulidisova.

Ona kaže da se kod prinudnih udaja devojčica vrlo često desi da budu seksualno eksploatisane od strane starijih članova porodice.

- Ili bude trafikovana u smislu da oni zarađuju od toga. Ili se desi da je prinuđena na prosjačenje i vršenje krivičih dela - kaže ona.

Inače, što se tiče sudskih procesa za trgovinu ljudima poslednje dve godine svi su vezani za seksualnu eksploataciju. Sve oštećene su ženskog pola, a oko trideset odsto su mlađe od 18 godina. 

Deca iz siromašnih porodica

Hristina Pisulidis kaže da u ropstvu završavaju obično deca iz siromašnih porodica. 

- Što se tiče seksualne eksploatacije, to su uglavnom osobe koje imaju iskustvo nasilja u prošlosti pa se desi da beže iz jedne situacije i nalete na nešto još gore. A vrlo često se desi i su zbog tih iskustava nasilja njihove granice pomerene što se tiče prepoznavanja potencijalnog nasilja. Zbog toga ulaze u riskantne odnose. Oni mogu da budu emotivni, pa da ih osoba sa kojom su u vezi uvuče u lanac trgovine ljudima - objašnjava ona.

24sedam/Katarina Mihajlović
Zgrada u kojoj je bila zatočena devojčica

Dodaje da je početkom dvehiljaditih većina identifikovanih osoba bila stranog porekla, ali da je poslednjih godina taj trend takav da je većina našeg porekla.

- Prošle godine je u Srbiji identifikovano 62 osobe kao žrtve trgovine ljudima. Od njih 25 su deca, što je više od 40 odsto - kaže ona.

Pisulidisova dodaje da je to brojka koju sistem registruje, ali da se pretpostavlja da ima i 10 puta više žrtava pa čak i više od toga.

Ona nije mogla da precizira sa koliko godina deca postaju žrtve trgovine, ali dodaje da zna za devojčice sa 12 godina koje su bile žrtve eksploatacije. 

Iako neka od te dece uspeju da se izvuku, Pisulidisova kaže da većina slučajeva "prođe ispod rada".

- Mi zapravo i ne znamo šta se desi sa tom decom. Ni institucije ne znaju šta je sa njima. Tako da civilni sektori i vladine organizacije "pokriju" 10 odsto. Desi se neka racija ili prijava od strane nekog bližnjeg, a desi i da osoba uspe da pobegne. A dešava se i da neko stariji od 18 godina bude toliko psihički i fizički devastiran da trgovac ljudima misli da ne može da ima više koristi od njega i onda ga pusti - objasnila je Pisulidisova i dodala da su to retki slučajevi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike