Zastrašujući oglas na internetu: Učenicama se nudi da budu poslovna pratnja

15.06.2021

18:30 >> 21:37

0

Autor: R.M.

Stručnjaci kažu da posrednici u prostituciji često pokušavaju da predstave svoje poslove u oglasima kao legalne

Zastrašujući oglas na internetu: Učenicama se nudi da budu poslovna pratnja
Copyright Ilustracija/ Profimedia

Na internetu se nedavno pojavio šokantan oglas u kome se devojke, starosti od 18 do 28 godina, pozivaju da budu poslovnja pratnja “stranim biznismenima” za platu od 200 do 400 evra, za sat vremena.

Ovaj oglas možda bi ostao kao jedan u moru sličnih da se u njemu ovaj “posao” ne nudi devojkama koje su još u srednjoj školi!

U oglasu se traže nove “elitne” devojke za “VIP poslovnu pratnju”, od kojih se traži da budu lepe, negovane, obrazovane i da imaju osnovno poznavanje engleskog jezika. Nudi im se aspolutna diskrecija, samostalni izbor klijenata i radno vreme “od sat, do dva dnevno”, u terminu koji odgovara devojci.

Da stvar bude zanimljivija, jedan od uslova je da devojka nije bila umešana u prostituciju ili “masažu”. Još se implicira i da se ovde ne radi o “sumnjivim pričama” i ponudama po “nekakvim stanovima i salonima”, a čudno je da na kraju oglasa ne piše telefonski broj agencije, već mobilni jedne devojke.

Kao da je sve u redu

Iako se sa sigurnošću ne može reći da se radi o paravanu za prostituciju, Andrijana Radoičić Nedeljković iz NVO “Atina” objašnjava za “24sedam” da je sasvim sigurno da svi oni koji se bave krivičnim delima pokušavaju na različite načine da prikriju svoje aktivnosti.

– Jedan od načina da to urade je zapravo da predstave aktivnost kao nešto što je legalno, dozvoljeno i što ne ukazuje na to da se zapravo dešava nešto što može dovesti devojke i žene u opasnost. Pomenuti i slični oglasi nisu novina niti nepoznanica, kako organima gonjenja, tako i široj javnosti. S druge strane, činjenica je da i pored toga mnoge devojke i žene ne vide drugi izlaz i javljaju se na ovakve oglase, čak i onda kada je opasnost daleko vidljivija. Tehnologija i internet pružaju alate koje trgovci ljudima mogu koristiti. Internet resursi kao što su lokacije za oglašavanje, takozvani sajtovi za odrasle, platforme društvenih medija, čat sobe, koje se šire na dark veb mreže, omogućavaju trgovcima ljudima da komuniciraju sa sve većim brojem potencijalnih žrtava – objašnjava stručnja saradnica NVO “Atina”, koja se bori protiv nasilja nad ženama.

Mlađe žene pogođenije prostitucijom, Foto ilustracija: Profimedia

– Mi u Udruženju “Atina” svedočimo već 18 godina činjenici da, kada je reč o seksualnoj eksploataciji žena i devojčica, ona nesrazmerno više pogađa i ugrožava prvenstveno devojčice, devojke i mlade žene. Činjenica koja zabrinjava, kada je reč o oglašavanju seksualne eksploatacije, prostitucije i drugih vrsta nasilja nad ženama jeste da su ovakvi oglasi postali toliko očigledi i transparentni te i da mogu da eksplicitno govore o detaljima kao što su željene godine potencijalnih žrtava, izgled i slično. Ovo nam samo govori koliko je zapravo onlajn prostor neuređen, nedovoljno zaštićen i neprepoznat kao mesto potencijalnog nasilja, ali i tome koliko se retko i reaguje na slične oglase od strane nadležnih organa, kao i kolika je tolerancija na diskriminaciju i rodnu neravnopravnost, te ne čudi ležernost sa kojom se suočavamo kada je reč o oglašavanju potencijalnog nasilja nad ženama – kaže ona.

Pravi oglas mora da sadrži podatke o firmi

Andrijana Radoičić Nedeljković kaže da oglas za posao mora da sadrži veliki broj podataka kako bi bio pravi.

– Postojanje firme, provera poslodavca, uređeni radni odnosi, postojanje ugovora, detalja o opisu posla, ali i oglašavanje koje je adekvatno, jasno, precizno i koje daje dovoljno informacija o samoj prirodi posla, su pokazatelji toga da li se radi o pravoj firmi. Međutim, čak i kada je sve navedeno ne znači da je osoba potpuno bezbedna i da nema teorijskih mogućnosti da osoba ne može ili neće pretrpeti nasilje, ali je proverljivost oglasa svakako početni korak kada je reč o prijavljivanju na potencijalni posao bilo koje vrste – izjavila je ona.

Andrijana Radoičić Nedeljković kaže da je specifično kod oglasa ovog tipa da su slični, u smislu onoga što se nudi.

– Činjenica je i da je internet i digitalni svet u velikoj meri uspeo da zameni nekada poznate i očekivane lokacije na kojima se dešava seksualna eksploatacija. Digitalna sfera je postala glavno mesto u kojem se od strane muškaraca iskorišćavaju žene, a naročito devojke u prostituciji. Posebno otežava činjenica je ovakva način reklamiranja i oglašavanja pomoću naloga na društvenim mrežama i veb lokacijama, nedovoljno jasan za razumevanje prirode odnosa, te da otežava utvrđivanje da li dolazi do eksploatacije treće strane. Na ovaj način se širi prostor potencijalne opasnosti jer iskustvo nam govori da čak, i ako se radi o uslugama koje se oglašavaju, zapravo ostaje visok rizik od potencijalne eksploatacije – naglasila je ona i dodala da svako treba da prijavi trgovinu ljudima ovoj organizaciji ili nadležnim organima.

Svima jasno o čemu se radi

Advokat Đorđe Kalanj kaže za “24sedam” da “svi koji znaju nešto o životu” znaju i šta se podrazumeva pod poslovnom pratnjom.

Sumnjivi oglasi, Foto ilustracija: Profimedia

– To postoji, ali svakako da nije razlog koji bi sprečio policiju ili tužioca da proveravaju sve te oglase i istražuju da li ima krivičnog dela ili ga nema. Očigledno da i sami zaključujete da tu nešto naginje na prostituciju – izjavio je on.

Pročitajte još:
Advokat Nikola Dumnić, koji je radio slučajeve u vezi sa prostitucijom, kaže da devojke najčešće jesu svesne šta se krije iza ovakvih oglasa.

– Treba strogo razlikovati prostituciju i trgovinu ljudima. U poslednje vreme je kaznena politika za posredovanje u prostuciji jako stroga iako se manje-više svaki dan u medijima tako nešto prikazuje kao sasvim normalno. Iz mog iskustva devojke koje se javljaju na takve oglase najčešće su svesne toga, a ako nisu vrlo brzo im se kaže o čemu se radi. Kada pričamo o posredovanju u prostituciji, najčešće je devojkama ostavljeno da odluče da li žele da nastave sa tim. Ali kada se radi o trgovini ljudima, onda se to radi silom. U praksi ima svega i razlikuje se od slučaja do slučaja. Ipak, veoma je tanka linija između prostitucije i trgovine ljudima – objasnio je Dumić

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike