Malverzacije na štetu građana! Država donela jasnu odluku o ceni tehničkog pregleda, a auto-centri mešetare

17.02.2022

14:03

0

Kao najviša cena tehničkog pregleda sa PDV-om za putnička vozila određena je suma od 6.020 dinara, međutim, u praksi i nije baš tako

Malverzacije na štetu građana! Država donela jasnu odluku o ceni tehničkog pregleda, a auto-centri mešetare
Pritisak u gumama - Copyright Profimedia

Na sednici Vlade Republike Srbije pre deset dana doneta je Odluka o ograničavanju cene tehničkog pregleda vozila kojom se određuje najniža i najviša cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda, kao i najviša cena vanrednog i kontrolnog tehničkog pregleda.

Kao najviša cena tehničkog pregleda sa PDV-om za putnička vozila određena je suma od 6.020 dinara, međutim, u praksi i nije baš tako. Naime, na društvenim mrežama su se pojavili računi i fakture cene tehničkih pregleda na kojima su naplaćene usluge pripreme dokumentacije, kao i nekakve "fiz" usluge.

Udruženje potrošača "Efektiva" objavilo je na društvenoj mreži Twitter fotografiju računa na kojem se vidi da je, umesto 6.000 dinara, tehnički pregled klijent platio 9.000 dinara.

"Iako je Vlada Srbije ograničila cenu tehničkog pregleda za putnička vozila na maksimalno 6.020 dinara, neki tehnički pregledi su se dosetili načina da to ograničenje zaobiđu, pa uz cenu pregleda naplaćuju i obrasce. Tu je i nekakva usluga 'fiz'", stoji u opisu fotografije na ovoj društvenoj mreži.  Iz "Efektive" su apelovali na potrošače da ovakve zloupotrebe prijave tržišnoj inspekciji.

Dejan Gavrilović iz "Efektive" je za 24sedam napomenuo da je prilikom kontaktiranja s dotičnim auto-centrom dobio informaciju da "fiz" znači "usluge za fizička lica", tačnije da to predstavlja usluge registracije, iako na računu nema ostalih troškova koji se tiču te usluge.

- Dobili smo i informaciju da u Boru svi primenjuju varijantu 6.000 dinara plus PDV. Oni su sad tu našli prostor za malverzacije, dok ih neko ne opomene. Prijavili smo sve ove slučajeve Ministarstvu, čak i kabinetu premijera, pošto je Vlada donela tu odluku - istakao je Gavrilović.

U razgovoru sa pojedinim zaposlenima u auto-centrima koji obavljaju uslugu tehničkog pregleda, ekipa 24sedam je došla do saznanja da mnogi od njih dodatno naplaćuju pripremu dokumentacije, kao i da je to nešto uobičajno.

"Tarifa" te pripreme zavisi i od količine dokumentacije, da li se menja vlasnik putničkog vozila, da li je potrebno otići do Poreske uprave i slično. Cene se kreću od 1.000 dinara pa naviše.

- Postala je praksa da se plaća priprema dokumentacije koja je potrebna da bi se vozilo registrovalo. Cena nije uračunata u tehnički pregled, a ukoliko je klasično produženje u pitanju, to je kod nas obično 1.000 dinara - rekli su nam u jednom auto-centru.

Osnovni razlog zašto je Vlada ograničila cenu tehničkih pregleda je stupanje na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

 

- Odluka o određivanju cene tehničkih pregleda je bitan deo seta propisa kojom će se sprečiti zloupotrebe u oblasti od izuzetnog značaja za bezbednost saobraćaja na putevima. Tako, najniža cena sa PDV-om za putnička vozila za tu uslugu iznosi 3.070 dinara, a najviša 6.020 dinara - saopštio je MUP.

Za motocikle, mopede i traktore cena tehničkog pregleda sa PDV-om iznosiće od 2.120 do 4.120 dinara, za autobuse i teška teretna i priključna vozila od 6.020 do 11.920 dinara, a kad se tehnički pregled za teretna i priključna vozila vrši na poligonu, najviša cena može biti uvećana za dodatnih 2.000 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike