Serija be-se-že vakcina povučena nakon interne provere, iz "Torlaka" poručuju: "Nema razloga za strah"

23.03.2023

14:29

0

Kliničke studije pokazuju da nema potrebe za brigom, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora, rekli su iz "Torlaka"

Serija be-se-že vakcina povučena nakon interne provere, iz "Torlaka" poručuju: "Nema razloga za strah"
Torlak - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Jedna serija "Torlakove" be-se-že vakcine povučena je sa tržišta nakon interne provere u Institutu pošto je uočeno postojanje određenih odstupanja u kvalitetu leka, rekao je direktor Luka Dragačević.

Iako je aktivnost bila preko 92 odsto, vakcine su povučene, ali je u pitanju uobičajena i normalna pojava, koja se dešava i u drugim zemljama.

- Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora - rekao je Dragačević za RTS.

Postoji tačna procedura u ovakvim situacijama

Institut ''Torlak'' je o odstupanju u kvalitetu leka obavestio sve zavode i relevantne institucije u roku od sat vremena nakon dobijenih rezultata. Vakcina je stavljena u karantin i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele Republike.

- Nestašica nije bilo, jer je odmah distribuirana nova serija - kažu iz "Torlaka".

Nema razloga za zabrinutost, tvrdi Dragačević, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod nas 92 procenta.

- Vakcina, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor. Imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže - objasnio je, i dodao da je povlačenje serija lekova iz prometa uobičajena praksa.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 16. marta povučena zatečena količina od 834 bočice vakcine zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka i naglasilo da roditelji nemaju razloga za zbrinutost, jer bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne vakcine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike