Borba za normalan život počinje: Beba sa SMA po hitnom potupku dobija lek!

26.07.2022

15:22

0

Država pokazala maksimalnu spremnost i posvećenost u unapređivanju procesa lečenja obolelih od SMA

Borba za normalan život počinje: Beba sa SMA po hitnom potupku dobija lek!
Ilustracija - Copyright Pixabay

RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremenog početka terapije za bebu kojoj je u okviru akcionog plana neonatalnog pregleda, dijagnostikovana spinalna mišićna atrofija, rekla je za Tanjug direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Univerzitetska dečija klinika je juče, 25.07.2022. godine dostavila zahtev RFZO-u za lečenje bebe obolele od SMA, a bolest je dijagnostikovana u okviru, akcionog plana neonatalnog pregleda koji se od aprila meseca sprovodi u Ginekološko - akušerskoj klinici „Narodni Front“, kaže Škodrić.

- U roku od 24 sata od donošenja odluke Komisije RFZO za lečenje retkih bolesti, čija je sednica u toku, RFZO će obezbediti lek sa ciljem blagovremenog početka terapije - kazala je direktorka Fonda.

Dodaje da je država pokazala maksimalnu spremnost i posvećenost u unapređivanju procesa lečenja obolelih od SMA.

- To uključuje i obezbeđivanje lečenja bebama kojima je dijagnoza postavljena po rođenju, najsavremenijim terapijama i što je najvažnije, u najkraćem vremenskom roku - objasnila je ona.

Škodrić navodi da se praksa odobravanja lečenja beba, kojima je SMA dijagnostikovana po rođenju, i do sada odigravala po hitnom postupku.

- SMA je teška bolest, koja veoma brzo napreduje zbog toga je neophodno započeti lečenje u najkraćem mogućem roku, uprkos velikim troškovima koje terapije iziskuju - zaključila je Škodrić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike