Tamara Vučić u Iranu na "Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena"

22.01.2023

07:55

0

Prva dama otvoriće zvanično i Srpski kutak u Narodnoj biblioteci Irana

Tamara Vučić u Iranu na "Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena"
Tamara Vučić - Copyright Tanjug/Str

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić boravi u Iranu, gde je, na poziv prve dame Irana Džamile Sadat Alam Elhadi, imala priliku da učestvuje na "Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena", ali i da se sastane sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisiem. 

Cilj Kongresa, na kojem su pored Tamare Vučić učestvovale prve dame zemalja širom sveta, jeste da proširi razumevanje, interakciju i sinergiju uticajnih žena, i načini praktičan korak ka jačanju samopouzdanja i dostojanstva žena i njihove društvene kohezije. 

Tanjug/Str
Tamara Vučić na "Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena"

 

Tamara Vučić je, na tom skupu održanom u petak, tokom obraćanja na Kongresu naglasila važnost i ulogu žena u izgradnji zajedničke i bolje budućnosti za sve i dodala da ona, kao i država Srbija u celini, nastoje da podrže dijalog u cilju prepoznavanje moći i kapaciteta žena. 

Na skupu je citirala reči velikog srpskog pesnika i diplomate Jovana Dučića koji je jednom napisao - "Ženska nežnost, ta čudna sila koja je nevidljiva, ali svemoćna, živi u tim slabim stvorenjima, izbija iz njih u najrazličitijim oblicima, i stvara i rastvara živote i sudbine oko njih". 

Naš zadatak jeste, poručila je, da iskoristimo tu moć da gradimo, negujemo i stvaramo, da izgradimo dobra prijateljstva, negujemo razumevanje, želju za promenom. 

Supruga predsednika Srbije zajedno sa ostalim prvim dama i učesnicama Kongresa sastala se i sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisiem i ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahianom. 

Tanjug/Str
Tamara Vučić na "Prvom Međunarodnom kongresu uticajnih žena"

 

Tom prilikom, Tamara Vučić je prenela pozdrave supruga, predsednika Srbije, lideru i narodu Irana. 

Podsetivši da je Srbija mala, teritorijalno i po broju stanovnika, ali ponosna zemlja koja drži do svojih principa, supruga predsednika Vučića naglasila je važnost poštovanja tradicionalnih prijateljstava, kakvo je prijateljstvo sa Iranom, kao i poštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja članica UN. 

U tom smislu, zahvalila je predsedniku i narodu Irana na čvrstom stavu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, i prenela spremnost Srbije za dalje razvijanje saradnje dveju zemalja, posebno u oblasti ekonomije, poiljoprivrede, kulture, sporta i obrazovanja. 

Gospođa Tamara Vučić otvoriće zvanično i Srpski kutak u Narodnoj biblioteci Irana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike