Danas proslavljamo Svetog Teofilakta Ispovednika: Trideset godina je bio u tamnici jer se suprotstavio caru zbog vere Hristove!

21.03.2024

06:55

0

Autor: M.M.

Iako je ikonoborna jeres bila prokleta na Sedmom vaseljenskom saboru, car je ipak njome hteo da zameni Pravoslavlje

Danas proslavljamo Svetog Teofilakta Ispovednika: Trideset godina je bio u tamnici jer se suprotstavio caru zbog vere Hristove!
Sveti Teofilakt - Copyright YouTube

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas obeležavaju Svetog Teofilakta Ispovednika, episkopa nikomidijskog.

Kada je prvi carski savetnik Tarasije izabran za patrijarha carigradskog, tada uz njega i od njega primiše monaški čin više njegovih prijatelja i poštovalaca iz svetovnog staleža.

Po smrti svetog Tarasija na patrijaršijski presto u Carigradu došao je Nikifor, a malo potom car je postao Lav Jermenin, koji je bio ikonoborac, i kao takav podigao je čitavu buru u crkvi Hristovoj.

Iako je ikonoborna jeres bila prokleta na Sedmom vaseljenskom saboru, ovaj car je ipak njome hteo da zameni Pravoslavlje.

Profimedia
 

Sveti Teofilakt se opre caru, pa kad car ne popusti, reče mu Teofilakt: "Doći će, care, na te ljuta poguba iznenada, i nećeš naći ko će te od nje izbaviti!"

Zbog ovih reči sveti Teofilakt bio je uklonjen sa svoga položaja i poslat na zatočenje gde je proveo trideset godina podnevši mnoge teskobe i uvrede, i gde je preminuo oko 845. godine.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 8. marta po crkvenom, a 21. marta po gregorijanskom kalendaru.

Na današnji dan ljudi odlaze u crkvu i mole se za zdravlje svoje i svojih bližnjih, jer veruju u čuda Svetog Teofilakta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike