Babić: Maloletnim licima razviti vrednosti da ne bi vršila krivična dela

16.03.2023

20:40

0

Dodaje da je neko opšte pravilo da društva koja su siromašnija, imaju veći stepen kriminala.

Babić: Maloletnim licima razviti vrednosti da ne bi vršila krivična dela
Dilovanje/Ilustracija - Copyright Profimedia

Advokat Lazar Babić rekao je danas da svako maloletno lice može biti izmanipulisano ili doći u situaciju da izvrši određeno krivično delo i da je suština raditi na prevenciji i razvijanju vrednosti.

Babić za Tanjug napominje da se ne može se izvući zaključak iz kakve sredine dolaze ta maloletna lica, ona mogu biti i lica koja su slabijeg imovnog statusa, ali da ni to ne mora da znači.

Dodaje da je neko opšte pravilo da društva koja su siromašnija, imaju veći stepen kriminala.

- Pravi se razlika između kategorija maloletnika. Postoje mlađi maloletnici to su lica od 14 do 16 godina, kategorija starih maloletnika od 16 do 18 godina i postoji kategorija lica do 14 godina koja jesu maloletna lica, ali ona su krivično neodgovorna i u tom smislu se njima ne može izreči nikakva krivična sankcija. Za maloletna lica od 14 do 16 godina mogu se izreći samo vaspitne mere i mogu se izreći mere bezbednosti, ali ne i kazna maloletničkog zatvora. Kazna maloletničkog zatvora može se izreći samo licima od 16. do 18. godine. Propisana kazna je od šest meseci do pet godina u određenim slučajevima - objasnio je on.

Babić dodaje da se zatvorska kazna maloletnom licu može odrediti ukoliko način izvršenja dela, stepen krivice i priroda dela ukazuju na to da se drugom vrstom krivičnih sankcija ne može postići svrha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike