Neverovatan uspeh srpskih hirurga: Čak 8 sati pacijentu prišivali pokidane nerve da bi mogao da koristi ruku!

10.03.2023

10:23

0

Kod operisanog pacijen­ta svi korenovi od kojih nastaje brahijalni pleksus iz kičmene moždine bili išču­pani

Neverovatan uspeh srpskih hirurga: Čak 8 sati pacijentu prišivali pokidane nerve da bi mogao da koristi ruku!
Operacija - Copyright Pixabay

Prvi put u Klinici za neurohirurgiju UKC Srbije urađena je nervna reparacija brahijalnog pleksusa, veoma komplikovana operacija koja je trajala punih osam sati. Mladić star 28 go­dina je podvrgnut operaciji nakon što je pre pola godine pao sa motora i poki­dao glavni pleksus smešten u vratu.

Njemu je zbog povrede leva ruka bila potpuno oduzeta.

Lekari su prva dva i po sa­ta tra­žili brahijalni pleksu­s, a naredna dva i po sata trajalo je pribavljanje dija­fragmalnog živca. Puna tri tri sata potom radili su na oživljavanju.

Mladić je posle saobraćajke mesec i po dana bio u komi a vođa hirurškog tima dr Lukas Rasulić, kaže da se konkretan oporavak funkcija ruke oče­kuje predviđenim tempom za brzinu regeneracije nerv­nih vlakana, odnosno - za po jedan milimetar dnevno, u toku narednih godinu dana. 

Dve godine za funkcionalni oporavak

Za uspešan krajnji ishod le­čenja, neophodan je kontinu­iran intenzivni fizikalni tretman i rehabilitacija, a kompletan funkcional­ni oporavak se procenjuje definitivno po isteku dve godine od operacije.

- Kod operisanog pacijen­ta radi se o najtežem obliku povređivanja brahijalnog pleksusa, kod kojeg su prak­tično svi korenovi od kojih nastaje brahijalni pleksus iz kičmene moždine išču­pani - objašnjava prof. Ra­sulić. 

- Takođe, kompletan brahijalni pleksus iznad, iza i ispod ključne kosti je oštećen u najtežem stepenu. Kod ovog pacijenta jedina mogućnost da se reinerviše funkcionalni prioritet ruke je bilo korišćenje di­jafragmalnog živca sa iste strane, primarno zaduženog za funkciju disanja - objasnio je on.

Vozač motora, pored po­vrede pleksusa u saobraćaj­noj nesreći, zadobio je i prelom obe podlaktice, but­ne kosti, kostiju lica i kič­menih pršljenova. Povreda je nastala pri padu na rame kada je došlo i do čupanja nervnih korenova iz kičme­ne moždine, što je karak­teristično za saobraćajne nesreće u kojima učestvuju motociklisti. U ovom slu­čaju, lečenje pleksusa bilo je moguće tek šest meseci na­kon povrede, zbog dugotrajnog vremena potrebnog za opora­vak od ostalih zadobije­nih povreda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike