Opasan trend među budućim mamama: Broj carskih rezova u Srbiji duplo veći nego u nekim evropskim zemljama

08.03.2023

11:43

1

Carski rez je hitna hirurška intervencija koja treba da se radi samo kada je potrebno, jer može da dovede do brojnih komplikacija

Opasan trend među budućim mamama: Broj carskih rezova u Srbiji duplo veći nego u nekim evropskim zemljama
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji se više od 30 odsto porođaja završi carskim rezom, a taj način treba da se primenjuje samo onda kada je neophodno, jer ne može da bude zamena za porođaj prirodnim putem, rekla je ginekolog dr Ljiljana Mirković uoči održavanja šestog Evropskog kongresa o porođaju u Beogradu, koji će okupiti stručnjake iz regiona i sveta.

Mirković je objasnila za Tanjug da se porođaj prirodnim putem uvek preporučuje, dok je carski rez hitna hirurška intervencija koja treba da se radi samo kada je potrebno, jer može da dovede do brojnih komplikacija, navodeći i da je u nekim evropskim zemljama broj carskih rezova duplo manji nego u Srbiji.

Rizici koje nosi porođaj carskim rezom su veliki, upozorava Mirković i ističe da je osam puta veća smrtnost žene posle takve intervencije, jer može izazvati infekcije, trombozu i krvarenja.

"Istraživanja pokazuju da je kod dece koja su rođena carskim rezom veća sklonost ka autoimunim bolestima, astmi. Takođe i neki kognitivni poremećaji poput autizma se mogu povezati sa porastom broja carskih rezova, ne samo kod nas nego i u celom svetu ", navela je ona.

Razlog porasta broja carskih rezova, kako objasnjava, može se tražiti i u samom nazivu intervencije "carski", a ujedno i u nedovoljnoj informisanosti žena o neželjenim dejstvima i komplikacijama.

Mirković, koja je i profesorka Medicinskog fakulteta, navodi da takvo shvatanje može da se menja kroz razne edukacije na kojima bi se objašnjavalo zašto porođaju prirodnim putem treba dati prednost.

"Porođaj prirodnim putem je preporuka. Treba da se vratimo ne samo prirodnom putu nego i normalizaciji i humanizaciji tog sasvim normalnog evolucijskog čina rađanja čoveka", rekla je ona.

Upravo će tema porođaja biti u centru pažnje na kongresu koji će se održati od 9. do 11. marta u Beogradu, i okupiti oko 450 stručnjaka iz regiona i sveta. Na kongresu će biti održano više od 60 predavanja kao i kursevi na kojima se uče veštine akušerstva, odnosno kako treba postupati tokom porođaja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike