U Beogradu će biti održan evropski skup posvećen porođaju: Posebna pažnja usmerena ka donošenju deteta na svet prirodnim putem

28.02.2023

21:07

0

Srbiji i Ginekološko akušerskoj sekciji SLD ukazana je čast da budu domaćini Šestog evropskog kongresa o porođaju

U Beogradu će biti održan evropski skup posvećen porođaju: Posebna pažnja usmerena ka donošenju deteta na svet prirodnim putem
Ilustracija - Copyright Pixabay

Najvažniji evropski skup posvećen porođaju biće održan u Beogradu od 9. do 11. marta ove godine.

Srbiji i Ginekološko akušerskoj sekciji SLD ukazana je čast da budu domaćini Šestog evropskog kongresa o porođaju (6th European Congress on Intrapartum Care, ECIC), koji će biti prilika da se okupe najeminentniji eksperti iz sveta, Evrope i Srbije i razmene najnovija saznanja i iskustva u vezi sa različitim aspektima porođaja.

- Posebna pažnja biće posvećena porođaju prirodnim putem. U eri značajnog globalnog porasta broja porođaja završenih carskim rezom, sticanje standardnih akušerskih veština postalo je otežano i nedovoljno - navodi prof. dr Ljiljana Mirković, predsednica Organizacionog odbora Šestog evropskog kongresa.

Dodaje da najveći broj predavača dolazi iz nordijskih zemalja koje su rangirane kao najbolje u pružanju nadzora u porođaju i koje imaju  15.7 posto carskih rezova, a poseduju i jasno formulisanu doktrinu kako bi se taj procenat smanjio na preporučenih 10-15% od strane Svetske zdravstvene organizacije.

U sklopu ove manifestacije biće organizovani i kursevi koji će omogućiti lekarima da u manjim grupama steknu praktična znanja od najvećih evropskih akušerskih autoriteta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike