Slavimo svetitelja koji leči i najteže bolesti: Predanje kaže da "čini čuda" ako ispoštujete ove običaje

05.03.2023

05:40

0

Autor: J.N.

Narodna verovanja kažu da bi danas valjalo da se pomolite za zdravlje, jer ovaj svetitelj "čini čuda", može da isceli svaku bolest i odagna svaku muku

Slavimo svetitelja koji leči i najteže bolesti: Predanje kaže da "čini čuda" ako ispoštujete ove običaje
6 - Copyright 24sedam/M.Sh

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Lava, episkopa Katanskog, a narodna verovanja kažu da bi danas valjalo da se pomolite za zdravlje, jer ovaj svetitelj "čini čuda" može da isceli svaku bolest i odagna svaku muku.

Živeo je u Italiji u 8. veku i život posvetio pomoći bolesnima i siromašnim ljudima, bio žestoki hrišćanstva i borio se protiv jeresi.

Iza njegovog života, najpoznatija je ostala priča o tome kako je u jednom trenutku u njegov grad došao neki mađioničar i opsenar Iliodor koji je svojim pričama zavodio omladinu. Lav ga je uhvatio, vezao i zajedno sa njim ušao u veliku vatru.

Prema predanju, Iliodor je sav izgoreo, dok Lavu nije bilo ništa jer ga plamen nije ni dotakao.

Nakon toga, njegov kult kao živog sveca postao je još veći i poznatiji, a naročito su mu dolazili bolesni koje je samo dodirom i lepom rečju uspevao da izleči.

Čuda Svetog Lava nastavila su se i posle njegove smrti u 8. veku. Naime, njegove mošti su izvor miomirisnog mira sa isceliteljskim svojstvima. S

U našem narodu današnji svetac se poštuje jer donosi zdravlje i sreću u svaki dom vernika, a kao što je vatrom pročistio nevernike, tako plamenom odnosi sve nevolje, bolesti i nedaće.

Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba naročito čuvati vatre.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike