RHMZ objavio dugoročnu prognozu: U aprilu mogući mrazevi, a na leto toplotni talasi!

02.03.2023

07:46

0

Autor: J. S. J.

Naredni meseci će biti malo vlažniji, sa prosečnim temperaturama, s tim što nas na leto, tačnije u julu i avgustu, očekuju i toplotni talasi

RHMZ objavio dugoročnu prognozu: U aprilu mogući mrazevi, a na leto toplotni talasi!
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Mesec iz nas je bio šaren - nekoliko hladnih dana, pa potom prolećni, i tako ukrug.

Naredni meseci će biti malo vlažniji, sa prosečnim temperaturama, s tim što nas na leto, tačnije u julu i avgustu, očekuju toplotni talasi, stoji na sajtu RHMZ-a.

Što se tiče vremena u martu, očekuje se da će biti mraza u jutarnjim satima i da će ovaj mesec biti malo vlažniji od februara.

Tokom prve dekade marta ponegde je moguća kratkotrajna pojava umerenih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1,2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 5,4 stepena.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. 

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće 13,2 stepena. Mesečna suma padavina tokom marta biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku za 7 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće 48 mm.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

APRIL: Ovaj mesec će biti topliji i prosečno vlažan. Tokom prve dekade aprila moguća je pojava slabih, ponegde i umerenih jutarnjih mrazeva.


Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 9,4 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće malo iznad granica višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće 19,1 stepen. Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće 47 mm.

MAJ će biti prosečno topao i vlažniji i očekuju se kiše.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13,2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće 23,8 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom maja biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima u većem delu Srbije za 5 mm do 10 mm, a u istočnoj Srbiji za 10 mm do 15 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće 68 mm.

 

I JUN će biti vlažniji, ali prosečno topao.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha 16,6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za 0,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26,6 stepeni. Mesečna suma padavina tokom juna biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u većem delu zemlje biti za 5 mm do 10 mm, a u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji za 10 mm do 15 mm više u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 72 mm.

U JULU je moguća pojava toplotnih talasa.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće 30,1 stepen. Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 5 nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće 31 mm.

 

AVGUST  će biti topliji i prosečno vlažan, a i u ovom mesecu je moguća pojava toplotnih talasa.

Tanjug/Tara Radovanović
 

 

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0,7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U

Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18,7 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće 30,2 stepena. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće 46 mm.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike