Detaljna vremenska prognoza za februar: Od subote kreće sneg, a onda krajem meseca novi obrt!

31.01.2023

09:22

0

Početkom februara započeće veće zahlađenje, ali se ono neće zadržati čitav mesec

Detaljna vremenska prognoza za februar: Od subote kreće sneg, a onda krajem meseca novi obrt!
dete-sneg - Copyright Profimedia

Jaki zapadni vetrovi u prvoj polovini januara oduvali su hladan artički vazduh daleko na istok ka Azijskom delu Rusije, Kini i Japanu a azorski anticiklon polako jača i premešta se na evropski kontinent, kaže za 24sedam meterolog Ivan Ristić.

On kaže da će se po istočnoj periferiji Azorskog ciklona premeštati oslabljeni talasi vlažnog i hladnog vazduha koji će uticati na vremenske prilike u našoj zemlji početkom februara. Sa poslednjim talasom počeće priliv hladnog artičkog vazduha sa severa i severoistoka, što će usloviti jače zahlađenje u većem delu Evrope, pa i kod nas!

Evo kako je meterolog predvideo da će se kretati vreme narednog meseca:

- U sredu, 1. februara, mali predah od padavina i najtopliji dan prve polovine februara. Smena sunca i oblaka bez padavina tokom dana. Vetar slab i umeren zapadni. Najniža temperatura od  -3 do 2 stepena Celzijusa, a najviša dnevna od 7 do 12 stepena Celzijusa.

Vreme do kraja nedelje obeležiće česte promene vremena ali i temperature. Prvi iz serije talasa vlažnog vazduha početkom februara stiže već tokom noći između srede i četvrtka.

Profimedia
Ilustracija

U četvrtak, 2. februara, pretežno oblačno, malo svežije u odnosu na sredu i povremeno sa padavinama. U nižim krajevima uglavnom kiša, a na planinama sneg. Vetar slab i umeren zapadni. Najniža temperatura skoro svuda iznad nule i kretaće se od 0 do 4 stepena Celzijusa, a najviša  dnevna od 6 do 10 stepeni Celzijusa.

U petak, 3. februara hladnije, vetrovito uz pojačan severozapadni vetar. Smena sunca i oblaka koji mogu doneti slabe padavine uglavnom susnežicu i sneg, ponegde i pljuskove snega. U jutarnjim časovima slab mraz od -3 do 1 stepen Celzijusa, a maksimalna temperatura u manjem padu u odnosu na četvrtak i kretaće se od 3 do 6 stepeni Celzijusa.

U subotu, 4. februara, još jedan talas vlažnog vazduha usloviće jače naoblačenje već od jutarnjih časova u severnim krajevima koje će se brzo proširiti i na ostale delove naše zemlje. U početku padaće sneg koji će zbog priliva toplijeg vazduha sa severozapada brzo preći u kišu ili susnežicu u nižim predelima. Duvaće slab povremeno umeren severozapadni vetar. Najniža
temperatura od -3 do 1 stepena Celzijusa, a najviša dnevna temperatura ponovo u manjem porastu i kretaće se od 4 do 8 stepeni Celzijusa. U popodnevnim i večernjim satima pojačan severozapadni vetar, pad temperature i sneg.

Ovo ujedno označava i početak zahlađenja koje će potrajati skoro do polovine februara.

Od nedelje, 5. februara i narednih sedam dana na vreme u našoj zemlji uticaće visinski ciklon i hladan artički vazduh. Usled daljeg priliva hladnog vazduha sa severa i severoistoka biće sve hladnije. Vetar slab povremeno umeren severni i severozapadni. U jutarnjim časovima se očekuje slab, ponegde i umeren mraz a tokom dana smena sunca i oblaka koji mogu doneti snežne padavine ali i pljuskove snega. 

Profimedia
Ilustracija

Najniža temperatura u ovom periodu biće od -7 do -2 stepena Celzijusa, a najviša će biti ispod proseka za početak februara i kretaće se od 0 do 5 stepeni Celzijusa, s tim da sredinom sledeće nedelje ima uslova i za pojavu ledenih dana kada temperatura neće prelaziti 0 stepeni Celzijusa.

Sledi nam više sunca i otopljenje

Približavajući se sredini februara hladan vazduh iznad nas će početi da se povlači na istok i ustupa mesto nešto toplijem sa zapada, koji će nam doneti više sunca i postepen manji porast temperatura tako da će se sredinom februara maksimalna temperatura kretati od 5 do 10 stepeni Celzijusa. U jutarnjim časovima još se ponegde očekuje slab do umeren mraz. Vetar u skretanju na jugoistočni.

Krajem druge dekade i početkom treće dekade februara novo, jače pogoršanje vremena praćeno prvo kišom, a zatim zahlađenjem i snegom. Vetar u skretanju na pojačan severozapadni. Minimalna temperatura početkom treće dekade od -5 do 0, a maksimalna od 0 do 5 stepeni Celzijusa. Zahlađenje će biti kratkog daha jer već krajem februara ide ponovo više sunca i porast temperatura! - zaključio je Ristić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike