Otkrivamo: Koje novo vojno vozilo srpske vojske će nositi ime po Miroslavu Lazanskom?

07.08.2021

18:27 >> 05:44

0

Autor: R.M.

Od tri opcije, najverovatnije će ime preminulog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Rusiji poneti modernizovana verzija Lazara 3

Otkrivamo: Koje novo vojno vozilo srpske vojske će nositi ime po Miroslavu Lazanskom?
Copyright Printscreen/Youtube/ATA Images

Novo vozilo srpske vojske, koje bi moglo da ponese ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Srbiji Miroslava Lazanskog, verovatno će biti modifikovana verzija postojećeg “Lazara 3”.

Nakon što je ambasador u Srbiji i poznati vojni komentator Miroslav Lazanski preminuo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će novo vozilo naše vojske poneti njegovo ime.

– Mi smo se već dogovorili sa ljudima iz “Jugoimport SDPR-a” da sledeće vozilo koje budemo proizveli u našoj zemlji, multifunkcionalno namensko vozilo za našu armiju, nazovemo po Miroslavu Lazanskom. Dakle, pored Lazara imaćemo i vozilo Lazanski – izjavio je Vučić.

Naslednik “Lazara 3”

Komemoracija Miroslavu Lazanskom, Foto: 24sedam/ Katarina MIhajlović

Redakcija 24sedam nije uspela da dobije potvrdu iz “Jugoimport SDPR”-a na koje je vozilo mislio predsednik, ali vojni analitičar Aleksandar Radić pretpostavlja da se radi o modifikovanoj verziji postojećeg “Lazara 3”. U javnosti se spekulisalo da će se ovo vozilo zvati “Lazar 4” ili čak i “Dušan”.

– Ovo vozilo bi trebalo da ima top 30×173 milimetara, sa odgovarajućom municijom koju pravi “Sloboda” iz Čačka, mitraljez i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete. Očekujemo da će to biti nastavak “Lazara 3” – kaže on.

Radić dodaje da je “Lazar 1” bio oklopljeni kamion, a da je ubrzo nastao i “Lazar 2”. Na kraju “Lazar 3” i sada ih imamo 18 komada u Vojsci, dok policija ima šest vozila “Lazar 2”.

Lazar 3, Foto: Printscreen/Youtube

Glavna razlika između “Lazara 3” i “Lazanskog” biće upravo top, kaže Radić.

– Takav top je višenamenski. Za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama i ostalo. On koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna – objasnio je on.

Radić objašnjava da je “Lazar 3” klasifikovan kao oklopno vozilo borbeni – točkaš.

Aleksandar Radić, Foto: Printscreen/Youtube

– On samo prevozi pešadiju tamo gde se ona iskrcava i ima mitraljez 12M7 za podršku. E nije baš isto da li puca top ili mitraljez – dodaje on.

“Lazanski” bi, dodaje, fizički trebalo da bude sličan “Lazaru 3”, a pretpostavlja da će prilikom ispitivanja biti nekih korekcija.

Manje verovatne opcije

Međutim, Radić kaže da postoje još neka vozila koja bi mogla poneti ime Miroslava Lazanskog, ali je to manje verovatno.

– Postoji još jedno vozilo koje se pojavljuje u skorije vreme i predstavljen je u junu, a to je oklopni transpoter M-21. Ali to je jedan rogobatni hibrid nastao na bazi BOR-VP, pravljen u Mariboru osamdesetih godina, i s obzirom na to kako izgleda i koja je namena mislim da ne može da se dovede u vezu sa Vučićevom izjavom – kaže Radić.

Pročitajte još:
Još jedna od mogućnosti je izviđačko borbeno vozilo “Kurjak”.

– To je vozilo koje je na osnovu južnoafičkog projekta bilo najavljeno da će biti u klasi od 25 tona, ali je neuporedivo sa “Lazarom 3”. Jer “Lazar 3”, prema zvaničnim podacima, u zavisnosti od naoružanja i oklopa, ima između 28 i 29 tona. A i to vozilo je privatni projekat tako da pretpostavljam da taj “Kurjak” nije ono o čemu pričamo – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike