Samo dve vrste oružja legalne bez dozvole: Bićete u čudu kada vidite šta sve ne sme da se nosi!

24.11.2022

07:15

0

Autor: J.J.

Noževi, bejzbol palice, motke, pendreci ne smeju da se nose, kaže Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije

Samo dve vrste oružja legalne bez dozvole: Bićete u čudu kada vidite šta sve ne sme da se nosi!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pre samo šest godina za nošenje sprejeva za odbranu i elektrošokera mogli ste da budete kažnjeni sa pet godina zatvora, a sada se mogu nabaviti legalnim putem i koristiti u samoodbrani bez ikakvih pravnih posledica.  Zakonom je između ostalog predviđeno da se oružje za samoodbranu, kao što su biber-sprejovi i električni šokeri, može nabavljati i držati bez isprave i obaveze prijave nadležnom organu.

Prema Zakonu o oružju i municiji, gasni sprejevi i mini elektro šokeri spadaju u kategoriju D, predstavljaju oružje za ličnu bezbednost i u tu svrhu se mogu upotrebiti. Punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokova. Istim članom je propisano da maloletna lica starija od 16. godina mogu da nose pomenuta sredstva samoodbrane.

A koja sve hladna oružja smemo da nosimo legalno?

- Sme da se nosi sprej. I elektrošoker je sredstvo za odbranu i ukoliko se upotrebljava u samoodbrani onda je u redu. Noževi, bejzbol palice, motke, pendreci ne smeju da se nose - kaže Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije.

Na pitanje ako bejzbol palica nije dozvoljena da se nosi, a neko trenira bejzbol kako onda da je nosi na trening.

- Može da je nosi u gepeku kola. A ako ide autobusom onda bi trebalo da je stavi u neku futrolu. Ne može da se nosi na ramenu ili pod miškom - napominje Ilić.

Profimedia
Elektrošoker

Dodaje da pendreci ne mogu da se nose zato što su sredstvo za napad.

- Obično se piše prekršajna prijava ukoliko se pronađe kod osobe koja nema pravo da ga nosi.  Uglavnom su za to zaprećene novčane kazne, pa čak i kazne zatvorom. Krivična prijava će se pisati u slučaju da se dešava neka utakmica, a taj neko ponese pendrek blizu stadiona pre početka ili završetka utakmice što je onda ozbiljan problem - objašnjava naš sagovornik.

Gde je granica između nošenja dozvoljenog i nedozvoljenog?

- Okolnosti su u tim slučajevima presuđujuće. Na primer imamo nekog majstora koji se bavi zanatom i nosi šrafcigere, čekiće... odnosno predmete za napad ili odbranu. Kada to prenosi u određenom koferu koji je namenjen za prenošenje alata onda to nije problem. A bio bi problem ukoliko bi taj alat stajao na nekom mestu gde bi bio na dohvat ruke. Dakle, okolnosti su presuđujuće kao i mesto, vreme, situacija...  A ako nije majstor a te predmete nosi sa sobom onda sve ukazuje na to da on ima neku lošu nameru - zaključuje Ilić.  

Prema Zakonu o oružju jedino oružje za koje se može nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnima, jeste u kategoriji D.

- Tu spadaju hladno oružje, gasni sprejevi, uređaji za izazivanje elektrošokova, vazdušno oružje čija kinetička energija je manja od 10,5 J ili je brzina projektila manja od 200 m/s i kalibra 4,5 mm ili manjeg, kao i oružje sa tetivom ili oprugom čija je sila zatezanja tetive do 450 N, odnosno čija je natezna težina do 101 libre - piše u zakonu.

Međutim, u zakonu piše da punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokova  a maloletnici od 16 godina samo gasne sprejeve.

Zakon definiše se da je zabranjeno nošenje boksera, bodeža, kama, sablji, bajonet i drugih predmeti kojima je osnovna namena napad, a njihovo javno nošenje je kažnjivo i to novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike