Draga Ljočić - žena ispred svog vremena! Bila je prva srpska lekarka, feministkinja, a u ratu podnela neverovatnu žrtvu (FOTO)

22.02.2023

06:07

0

Autor: J. S. J.

O ovoj feministkinji iz Šapca snimljen je film

Draga Ljočić - žena ispred svog vremena! Bila je prva srpska lekarka, feministkinja, a u ratu podnela neverovatnu žrtvu (FOTO)
Copyright Wikipedia

Draginja Ljočić - prva srpska lekarka, ratni poručnik, ali i velika feministkinja.

Ova žena, jedna od najinteresantnijih žena u srpskoj istoriji, nije bila samo prva žena lekar u Srbiji, već i prva Srpkinja sa “titulom” oficira. Takođe, zanimljivo je da bila i prva koja je posle udaje zadržala svoje prezime, odnosno dodala muževljevo.

Takođe, ova hrabra žena, za to vreme revolucionarka, predvodila je borbu za ženska prava, zdrav razum, kulturu, bitku za spasenje dece...

Priča o hrabroj Draginji počinje 1855. godine. Rodila se u Šapcu, u porodici cincarskog porekla. Otac Dima bavio se trgovinom, a kako je voleo isterivanje pravde, što je Draga i povukla na njega, dugo je sa bogatom šabačkom porodicom vodio spor oko jednog imanja.

Ne očekujući da će da izgubi ovaj slučaj, Draginjin otac je ostao bez dinara, ali to ga nije zaustavilo da poslednju paru da crkvenom zvonaru. 

Rešio je da decu pošalje na školovanje, ne bi li se osamostalila, pošto imanje koje bi ih izdržavalo više nisu imali.

Jedna od prvih doktorki u Evropi

Draga je sa učiteljicom Persidom Pinterović otišla za Beograd, gde je završila Višu žensku školu, a u međuvremenu saznaje da je jedna Engleskinja završila studije medicine i postala jedna od prvih doktorki u Evropi. To joj bio podstrek da i sama bude jedna od tih uspešnih žena.

Inače, u to vreme, žene koje su studirale bile su retka pojava, a u Srbiji nijedna žena nije završila medicinu.

Wikipedia
 

 

Pošto joj  vlasti nisu dale stipendiju, Draga uspeva da ode na studije u Cirih zahvaljujući fondu šabačkog trgovca Jevrema Panića.

Na studije odlazi 1872. godine, a prekida ih 1876, da bi kao lekarski pomoćnik učestvovala u Srpsko-turskom ratu, u kome je stekla čin sanitetskog poručnika.

Prva žena oficir u srpskoj vojsci

Time je postala prva žena oficir u srpskoj vojsci.

Po završetku rata, vratila se u Cirih, gde je 1879. završila studije, diplomskim radom „Prilog operativnoj tehnici fibromioma materice“. Ostvarila je svoj cilj i postala prva žena lekar u Srbiji. Zvanje doktora medicine dobila je sa svega 23 godine, postavši zvanično “doktor medicine, hirurgije, babičluka i očnih bolesti”.

Wikipedia
 

 

Po povratku u Srbiju susrela se s brojnim problemima. Nije uspela da nađe posao u državnim bolnicama, a Ministarstvo unutrašnjih poslova nekoliko puta je odbilo njenu molbu za izdavanje licence za rad, uz opravdanje da žene ne mogu da služe vojsku.

Bila je u mnogim situacijama degradirana, ali se nijednog trenutka nije predavala. Nakon 40 godina rada u struci, sa 64 godine dobila je zvanje „pravog“ lekara i državnu službu.

Kada je, tri godine kasnije, izbio Srpsko-bugarski rat, Draginja je ponovo pokazala koliko vredi.Bila je jedini lekar u čak tri bolnice.

Nakon što se ratno stanje okončalo, 1886. godine Draga je unapređena u “lekara sekundanta”. Opet nije bila ravnopravna sa jačim polom, jer joj je bilo uskraćeno pravo na periodičnu povišicu plate i na penziju.

Ova ponosna Srpkinja je potom zatražila od Ministarstva “da ima sva lekarska prava data svim lekarima, bez razlike pola”, ali je posle šest meseci dobila otkaz.

Ipak, to joj nij ukaljalo ni ugled ni obraz, jer su se ljudi sećali njenih ratnih zasluga i veličali je kao humanog čoveka i vrsnog lekara.

Ona se 1883. udala za opozicionara Rašu Miloševića, jednog od osnivača Radikalne stranke i visokoobrazovanog intelektualca, kome su ideje Svetozara Markovića bile veoma bliske.

Čak je i njihovo sklapanje braka delić istorije. Draginja je bila prva Srpkinja koja je posle venčanja zadržala svoje prezime i od tada se potpisivala kao Draga Ljočić Milošević.

Draga i Raša imali su petoro dece - sina Đuru i ćerke Spomenu, Radmilu, Zoru i Olgu.

Snimljen je i film o Dragi Ljočić.

 

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike