Obuka vojnika na "Ravnjaku": Uče kako da rukuju nuklearnim, hemijskim i biološkim oružjem (FOTO)

20.02.2023

17:17

0

Ova jedinica namenjena je za specifične zadatke

Obuka vojnika na "Ravnjaku": Uče kako da rukuju nuklearnim, hemijskim i biološkim oružjem (FOTO)
Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije

Na vojnom kompleksu "Ravnjak" u Kruševcu u toku je obuka pripadnika 246. bataljona atomsko-biološko-hemijske odbrane za realizaciju zadataka protivnuklearnog, hemijskog i biološkog obezbeđenja jedinica Vojske Srbije.

Ova jedinica namenjena je za specifične zadatke, a imperativ je osposobljenost za hitno reagovanje, zbog čega se ova obuka izvodi kontinuirano, tokom cele godine, u svim uslovima u kojima se profesionalni sastav može naći za vreme angažovanja, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

Tokom obuke, pripadnici jedinice usavršavaju metodologiju i procedure za rad u kontaminiranom okruženju, od razvijanja laboratorijske stanice u terenskim uslovima, detekcije, pravilnog uzimanja i analitičke obrade potencijalno kontaminiranih uzoraka do sprovođenja dekontaminacije i zaštitnih mera u slučaju nuklearnog ili hemijskog udesa.

Kako je saopšteno, u procesu obučavanja koriste se prenosne radiometrijske i hemijske laboratorije, detektori novije generacije, sredstva za dekontaminaciju i izolujuća oprema koja obezbeđuje potpunu zaštitu ljudstva pri radu sa kontaminantima.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Vojska Srbije
 

- Uspešnom realizacijom ove obuke dalje se unapređuje obučenost profesionalnog sastava 246. bataljona ABHO za izvršavanje namenskih zadataka u operacijama Vojske Srbije, ali i gotovost za efikasnu podršku civilnim vlastima u saniranju posledica prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća - saopštilo je Ministarstvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike