Na današnji dan pre 147 godina osnovano je Srpsko društvo Crvenog krsta: Naziv se menjao kako su se menjala imena države

06.02.2023

06:18

0

Autor: Milica Mališ

Za prvog predsednika izabran je Mihajlo Jovanović, a društvo je osnovano u Dvorani beogradske opštine

Na današnji dan pre 147 godina osnovano je Srpsko društvo Crvenog krsta: Naziv se menjao kako su se menjala imena države
Susret srpskog i bugarskog crvenog krsta 1885 - Copyright scindeks-clanci.ceon.rs

Na današnji dan 1876. godine na inicijativu uglednog lekara Vladana Đorđevića osnovano je Srpsko društvo crvenog krsta.

Za prvog predsednika izabran je Mihajlo Jovanović, a društvo je osnovano u Dvorani beogradske opštine. Upravu ovog društva činili su tadašnji ugledni članovi srpskog društva.

Prvi zadatak nakon osnivanja bilo je organizovanje pododbora širom zemlje, kao i zbrinjavanje izbeglica koje su dolazile zbog Hercegovačkog ustanka.

U prvoj godini rada, Srpsko Društvo Crvenog krsta okupilo je oko 2000 članova i osnovalo 35 pododbora.

Profimedia
 

Već 24. marta na inicijativu Srpskog društva Crvenog krsta Kneževine Srbije pristupila je Ženevskim konvecijama.

Kako je na našim prostorima često dolazilo do oružanih sukoba, kao osnovni zadatak tadašnjeg Crvenog krsta izdvojila se pomoć vojnom sanitetu. Knez Milan Obrenović odlikovao je predsednika Crvenog krsta Velikim krstom Takovskog reda, a 11. juna 1876. godine Međunarodni komitet Crvenog krsta priznao je Srpsko društvo Crvenog krsta.

Rad Društva bio je usmeren na prikupljanje novčanih i materijalnih sredstava, obuku dobrovoljnih bolničarki, organizovanje bolnica, nabavku sanitetskog materijala, angažovanju lekara i pružao je veliku pomoć vojnom sanitetu.

Ime se menjalo po državi

Svoj poslednji godišnji skup Srpsko društvo Crvenog krsta održalo je 25. decembra 1921. godine.

Društvo Crvenog krsta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca nasledilo je Srpsko društvo, a kako su se menjala imena država, tako se menjalo i ime Društva.

Tokom drugog svetskog rata Društvo je delovalo pod imenom Društvo Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije, a krajem 1944. godine u svim republikama osnovani su glavni odbori Crvenog krsta

U Srpsko-bugarskim ratovima, Društvo je obavljalo evakuaciju i zbrinjavalo ranjenike, a raspolagalo je sa ukupno 45 sanitetskih vozila, 37 pokretnih bolnica i sanitetskim vozom.

Srpsko društvo Crvenog krsta je izdejstvovalo da vrhovni komandant Kralj Milan dozvoli transporte evropskih društava Crvenog krsta preko Srbije kao pomoć za Bugarsku, poštujući Ženevsku konvenciju.

Zakonskim odredbama iz 1896. godine Društvo dobija autonomiju, a njegov amblem je zaštićen od zloupotreba. Dobijene su brojne povlastice: u korišćenju železnice, mogućnost besplatnog korišćenja telegrama, oslobođenje od carinskih troškova i taksi.

U Siminoj ulici u Beogradu 1879. godine započeta je gradnja Doma Crvenog krsta, gde se i danas nalazi Crveni krst Srbije.

Ključna uloga Društva u Prvom i drugom svetskom ratu

U prvom svetskom ratu Društvo je delovalo u zemlji i inostranstvu.

Deo Srpskog Društva ostao je u Beogradu i Kruševcu, a sedište se premestilo u Niš, a jedan deo se evakuisao na Krf sa vojskom i Vladom, a potom preko Italije u Švajcarsku. Društvo je nastavilo sa radom 1918.godine i već 1920.godine imalo je 40 pododbora i oko 30.000 članova.

Iseljenici su odigrali važnu ulogu u prikupljanju pomoći i pomaganju Srpskom društvu.

Profimedia
 

Tokom raspada bivše Jugoslavije, Crveni krst Srbije nastavio je da zbrinjava veliki broj izbeglica i raseljenih, dobijajući pomoć od međunarodnih donatora, uglavnom od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne Federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija, od Svetskog programa hrane, Humanitarnog biroa Evropske unije, nacionalnih društava i donatora koji su pružali pomoć tokom devedesetih i početkom ovog veka, u količini od 650.000 tona.

Raspad SFRJ prouzrokovao  je izdvajanje organizacija Crvenog krsta iz bivših jugoslovenskih republika, a Crveni krst Srbije i Crveni krst Crne Gore su nastavili sa radom kao Jugoslovenski Crveni krst.

U avgustu 1993. godine Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio je kontinuitet Nacionalnog društva Jugoslovenskog Crvenog krsta u neprekidnom trajanju od međunarodnog priznanja dva društva od 1876. godine.

Danas je Crveni krst Srbije Nacionalno društvo, a međunarodno priznanje mu je potvrđeno 21. septembra 2006. godine.

Crveni krst Srbije sa 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama i 2 pokrajinske organizacije Crvenog krsta posebno se angažovao na prihvatu i zbrinjavanju izbeglih i prognanih lica sa prostora bivše Jugoslavije kojih je bilo i do sedamsto hiljada, kao i u zbrinjavanju privremeno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, kojih je blizu 200.000.

Kroz različite programe Crveni krst Srbije pomaže i socijalno ugroženo stanovništvo u Republici Srbiji (preko 10% od ukupnog broja stanovnika). Redovnim distribucijama pomoći na Kosovu i Metohiji Crveni krst Srbije pomaže ugrožene kategorije stanovnika.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike