Institut Dedinje je najveći u ovom delu Evrope sa više od 21 otvorenom kardio intervencijom u jednom danu

28.06.2022

16:47

0

Invazivna kardio hirurgija nešto što predstavlja strateški cilj Instituta Dedinje

Institut Dedinje je najveći u ovom delu Evrope sa više od 21 otvorenom kardio intervencijom u jednom danu
24sedam/Katarina Mihajlović

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje već od 2023. godine mogao bi postati međunarodni centar za obuku u endoskopskoj kardiohirurgiji.


U izjavi za Tanjug upravnik kardiohirurgije Instituta Slobodan Mićović i predsednik i osnivač američke kompanije LSI solušens (Solutions) Džud Zauer istakli su zajednički interes da Dedinje koje ima izvrsne rezultate postane edukacioni centar za kardiohirurge iz čitavog sveta.

Kopanija LSI koja ima višedecenijski razvoj u oblasti inovativnih rešenje u minimalno invazivnoj kardiohirurgiji posluje u više od 90 zemalja sveta.

Institut Dedinje je najveći u ovom delu Evrope, sa izuzetnim brojevima pacijenata kojima su pomogli - preko 2,5 hiljade urađenih zahvata u 2019. godini, kao i nedavno, više od 21 otvorenom kardio intervencijom u jednom danu.
24sedam/Katarina Mihajlović
Slobodan Mićović


Mićović je ocenio da je minimalno invazivna kardio hirurgija nešto što predstavlja strateški cilj Instituta Dedinje te da instrumentarijum koji proizvodi LSI umnogome pomaže da se sve više preorijentiše na endoskopsku hirurgiju.

Objasnio je da to znači operacije zamene i rekonstrukcije srčanih zalistaka i revaskularizacije srčanog mišića kroz rezove od 2-3 cm.

"Ovakve operacije omogućuju brži oporavak, rehabilitaciju i vraćanje normalnom životu i radu", istakao je on.

On je istakao da je velika čast što su LSI i Zauer izabrali Institut Dedinje ispred svih drugih institucija u Evropi i svetu za buduću stratešku saradnju.

"Želimo da Dedinje postane edukacioni centar za endoskopsku kardiohirurgiju. To je za nas velika čast i podstrek da idemo dalje", rekao je on.

24sedam/Katarina Mihajlović
Džud Zauer

Objasnio je da to znači da će na Institut dolaziti gosti iz inostranstva, Evrope i Amerike, da se školuju za endoskopsku kardiohirurgiju.

"Budućnost ove hirurgije i boljitak za naše pacijente vidimo kroz razvoj ovakvih procedura", rekao je on.

Zauer je istakao da je pored izuzetno prijateljske atmosfere u Beogradu na Institutu video veliki profesionalizam.

"Uzbudljivo je biti ovde. Putovao sam svuda po svetu i nisam video da su igde uradili 21 hirurški zahvat u jednom danu. Vaši brojevi su duplo do tri puta veći od prosečne bolnice tog tipa u Americi. Imate sjajne rezultate", rekao je on.

Dodao je da je cilj da takvi rezulati budu sa manje traume za pacijente.

"Ako možemo da izbegnemo da imaju otvaranje grudi, to je dobro. Ako može taj broj pacijenata da brže ode kući jer se oseća dobro, to je dobro", objasnio je on.

Ocenio je da su hirurzi Instituta svetske klase, medicinsko osoblje pametno i radi kao sat, a pacijenti prolaze dobro.

"Imamo puno posla da uradimo, da se ovo nastavi sve bolje i bolje. Vrlo smo zainteresovani da napravimo međunarodno mesto pa da se ovde ne samo upotrebljava naša oprema, nego i da se usavršavamo, da uputimo ljude i da se ovde obuče", rekao je on.

Zauer očekuje da će takva saradnja početi relativno brzo, možda već sledeće godine.

"Institut Dedinje je centar izvrsnosti i mi želimo da budemo deo toga", poručio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug