Veliki uspeh naših lekara sa Instituta "Dedinje": Samostalno izveli čuvenu "Rosovu operaciju"

04.10.2022

20:30

0

Nakon ove operacije pacijenti se normalno mogu baviti sportom, bilo kojom fizičkom aktivnošću, ne koriste nikakve lekove, jednostavno rečeno, to su potpuno zdravi ljudi

Veliki uspeh naših lekara sa Instituta "Dedinje": Samostalno izveli čuvenu "Rosovu operaciju"
Operacija - Copyright Pixabay

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" izveli su prvu samostalnu kompleksnu proceduru implantacije valvule plućne arterije na aortnu poziciju – "Rosovu operaciju", koju su do sada izvodili uz pomoć stranih stručnjaka. Pacijent je bio četrdesetčetvorogodišnji Aleksandar Perišić iz Aranđelovaca, kome je teška aortna stenoza onemogućavala normalan život.

U ekipi koja je prvi put samostalno izvela "Rosovu proceduru" bili su kardiohirurzi doc. dr Slobodan Mićović, dr Milan Ćirković i dr Marko Кaitović, anesteziju je vodio dr Branimir Purić, instrumentarke Erna Lozuk i Maja Serdar, glavna anestetičarka Jelena Vujatović, a Nemanja Ristić je vodio perfuziju, saopštio je Institut.

- Uvođenje Rosove metode i njeno samostalno izvođenje veliki je iskorak za srpsku medicinu, s obzirom da ova procedura pokazuje fantastične rezultate tamo gde se radi, a to su najveći medicinski centri u Severnoj Americi, Evropi i Australiji. Ne postoji idealna zamena za oštećeni aortni zalistak, bilo da je biološka ili mehanička valvula u pitanju, jer svaka, tokom vremena, nosi određene komplikacije, tako da je naročito važno, kod mladih pacijenata, naći idealnu i dugovečnu zamenu, a za njih to rešava, upravo, Rosova procedura -  kaže doc. dr Slobodan Mićović, upravnik institutske klinike za kardiohirurgiju i objašnjava da ovaj zahvat podrazumeva uklanjanje oštećenog aortnog zaliska na levoj strani srca, na čije se mesto stavlja desni plućni zalistak, koji se pažljivo, neoštećen, skida i premešta na levu stranu.

Tako se dobija fantastičan rezultat, jer to je pacijentov zalistak i, faktički, nema nikakvog stranog materijala. Na desnu stranu plućne arterije se stavlja biološki zalistak koji ostaje jako dugo prohodan i nepromenjen. Jednostavno, od "Rosove operacije" ne postoji idealnija i dugovečnija zamena oštećenog aortnog zaliska.

Nakon ove operacije pacijenti se normalno mogu baviti sportom, bilo kojom fizičkom aktivnošću, ne koriste nikakve lekove, jednostavno rečeno, to su potpuno zdravi ljudi kojima ova operacija, obećava dugovečnost.

Institut "Dedinje" samostalno započinje program rešavanja teških aortnih stenoza kod mladih pacijenata, gde se plućni autograft implantira na aortnu poziciju, dok se na plućne arterije stavljaju specijalne biološke valvule, navodi se dalje u saopštenju. To omogućava daleko komforniji život pacijenata, jer nema komplikacija vezanih za veštačke zaliske, poput sekundarnih infekcija, koje se na njima mogu desiti, nema uzimanja nekomforne doživotne antikoagulantne terapije…

Institut saopštava da je ovo idealna intervencija za mlade pacijente, radno produktivne, za sportiste, a posebno za žene koje žele da rađaju i izvodi se na pacijentima starosti od 18 do 50 godina.

- Rezultati do sada izvedenih "Rosovih procedura" u svetu su bili fantastični, a pokazali su da pacijenti operisani ovom metodom žive kvalitetno i dugo, koliko i oni koji imaju zdravo srce“, rekao je docent dr Slobodan Mićović, koji je prilikom izvođenja "Rosove procedure" predvodio tim dedinjskih lekara. On smatra da će u budućnosti i pacijenti iz inostranstva moći da dolaze i operišu se "Rosovom metodom" u "Dedinju", koju primenjuju samo najbolji kardiohirurzi u svetu, kojima, svakako pripadaju lekari ove kuće.

Ranije, ova procedura je uglavnom bila rezervisana za pedijatrijsku populaciju i kod dece ju je primenjivao profesor Slobodan Ilić iz Pedijatrijske klinike u Tiršovoj, koji je nakon prof. Džebrina el Кurija iz Belgije koji je učio naš kardiohirurški tim izvođenju ove procedure, u nekoliko navrata svoje znanje podelio sa dedinjskim kolegama, a koji sada potpuno samostalno obavljaju ovu proceduru.

- Smatramo da je ovo veliki korak napred za aortnu hirurgiju po kojoj je Institut "Dedinje" već svetski poznata institucija. Oformili smo tim ideja kardiohirurga koji će ostati posvećeni ovoj proceduri koja je već ušla u redovan program rada Instituta - rekao je doc. dr Mićović i potvrdio da je operacija uspešno završena i da se pacijent dobro oseća.

Aleksandar Perišić, ekonomista iz Aranđelovca, otac dvoje dece, prvi je pacijent kome je urađena samostalna "Rosova procedura" u Institutu "Dedinje".

- Кada sam imao pet godina lekari su mi pronašli šum na srcu. Prošle godine zdravstveno stanje mi se pogoršalo. Prilikom pripreme za jednu drugu operaciju, nakon neophodnih detaljnih pregleda, kardiolog iz Aranđelovca mi je pronašao ovu srčanu manu, koju sam najverovatnije imao još od rođenja. Moj kardiolog je pronašao rešenje za mene i poslao me upravo u ovu ustanovu – Institut "Dedinje".

Pre nego što sam došao ovde, situacija se znatno iskomplikovala, pa su bolovi u grudima i teški zamor koji sam osećao bili moji svakodnevni pratioci. Sad se jako dobro osećam, radujem se povratku kući i svojoj porodici. Veoma sam zadovoljan tretmanom u Institutu "Dedinje", zahvaljujem se celom timu koji je učestvovao u rešavanju ovog mog nimalo jednostavnog srčanog problema“, rekao je Aleksandar Perišić, saopštio je Institut.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike