Preminuo Branko Tepić, dečak sa čuvene fotografije koja je oslikala sva stradanja na Kozari (FOTO)

22.11.2022

15:39

0

Autor: 24sedam

Fotografija na kojoj majka sa decom beži od ustaša, obišla je svet, a postala je jedan od simbola ratnih stradanja naroda sa Kozare

Preminuo Branko Tepić, dečak sa čuvene fotografije koja je oslikala sva stradanja na Kozari (FOTO)
Branko Tepić - Copyright RTRS

Branko Tepić, dečak kojeg na kultnoj fotografiji Žorža Skrigina iz perioda Drugog svetskog rata u torbi na leđima nosi majka Milica Tepić, preminuo je prekjuče, objavljeno je na službenoj Fejsbuk stranici manastira Jasenovac.

"Majka Knežopoljka" predstavlja jednu od najznačajnijih i najprepoznatljivijih fotografija iz Drugog svetskog rata, a nastala je 1944. godine na Kozari.

Na fotografiji je mlada žena sa šalom i prstima na usnama da ućutkaju decu. Na leđima u torbi nosi dvogodišnjeg dečaka, a četvorogodišnju devojčicu vodi za ruku

Fotografija na kojoj majka sa decom beži od ustaša, obišla je svet, a postala je jedan od simbola ratnih stradanja naroda sa Kozare.

Sa dvoje dece u naručju, jorganom i nešto posuđa, Milica Tepić je u proleće 1944. godine mesecima lutala Kozarom. Zbog toga je uspela da spasi i sebe i decu ustaškog logora.

Sin, koga je tada nosila na leđima, prekjuče je preminuo.

Majka se zvala Milica, a preminula je 1949. godine, a sestra Dragica preminula je 1984. godine.

Branko Tepić živeo je u selu Paukova, 30 kilometara od Siska. Dobio je ime po ocu koji je odmah na početku ustanka 1941. otišao u partizane i bio u brigadi slavnog dr Mladena Stojanovića.

RTRS
 

Fotografija poznatog partizanskog umetnika, sina ruskih emigranata, Žorža Skrigina, nastala je u blizini Knežopolja, u Potkozarju, 1944. godine.

Nakon rata vratili su se u svoje selo, a Milica je 1949. godine obolela od upale pluća i umrla, baš kada je Branko krenuo u prvi razred. Deca su tada otišla da žive kod strica u Bosansku Dubicu.

Sestra se udala sa 19 godina i ostala na selu, a Branko je koristio stipendiju deteta palog borca ​​i završio osnovnu i srednju školu. Bio je nastavnik biologije i hemije u selu Mala Gradiška, a potom je 20 godina radio kao upravitelj poljoprivrednog pogona Industrije mesa "Gavrilović", gde je radio sve do penzije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike