Tehnologija na korejski način: Nikao novi srpsko-korejski centar za obuku službenika, a evo šta će građani imati besplatno!

26.01.2023

08:00

0

Autor: Maja Kostić

Grad Niš će dobiti SKIP centar odmah posle Beograda

Tehnologija na korejski način: Nikao novi srpsko-korejski centar za obuku službenika, a evo šta će građani imati besplatno!
SKIP centar u Nišu - Copyright Printscreen Facebook Dragana Sotirovska

Grad Niš prvi je grad posle Beograda koji će dobiti SKIP centar, odnosno Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar. Uspostavljanjem SКIP centra, osim usavršavanja državnih službenika, otvaraju se vrata i građanima i start-ap kompanijama i oni će imati besplatan pristup svim uslugama centra.

- Cilj centra je da, u sopstvenom visokotehnološki opremljenom prostoru, omogući besplatan pristup i upoznavanje sa dostignućima informaciono-komunikacionih tehnologija, posebno sa uslugama elektronske uprave koje podižu tehnološku pismenost opšte populacije - rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Printscreen Facebook Dragana Sotirovska
 

Prema rečima Dušana Radivojevića, direktora Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, najbitnije je da je korejska ambasada prepoznala Niš kao bitnog partnera, jer će Grad Niš dobiti SKIP centar odmah posle Beograda, što je izuzetno bitno za grad.

Da podsetimo, da će uz podršku Republike Koreje u Nišu biti otvoren Srpsko-korejski informatičko-pristupni (SKIP) centar, najavljeno je još pre dve godine, i to je okarakterisano kao dokaz međusobnog prijateljstva i uspešne saradnje.

Vlada Republike Koreje će za otvaranje novog centra donirati 250.000 evra, saopštilo je tada Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Printscreen Facebook Dragana Sotirovska
 

Prvi takav centar, koji radi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i namenjen je za obuku državnih službenika i zainteresovanih građana u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, otvoren je u Beogradu.

SKIP centar je dve godine zaredom dobio priznanje da je najuspešniji centar ovog tipa na svetu od ukupno 60 centara koji funkcionišu zahvaljujući podršci Republike Koreje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike