U Nišu otvoren raj za gurmane! Ovde se dolazi samo zbog degustacije: Skupili sve specijalitete juga Srbije na jednom mestu!

24.01.2023

06:45

0

Autor: Maja Kostić

Svi specijaliteti sa juga Srbije skupljeni su u novom degustacionom centru koji je nedavno otvoren

U Nišu otvoren raj za gurmane! Ovde se dolazi samo zbog degustacije: Skupili sve specijalitete juga Srbije na jednom mestu!
Degustacioni centar - Copyright 24sedam/Maja Kostić

U jedinstvenom Degustaciono-edukativnom centru koji je otvoren u Nišu na jednom mestu će se naći sva tradicionalna jela i proizvodi sa juga Srbije. Cilj ovog centra je pre svega degustacija proizvoda, kao i spoj poljoprivrednih proizvođača, ugostitelja i turista.

Predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedan od rukovodilaca centra Ančica Dimitrijević kazala je da će se ovde naći svi proizvodi karakteristični za jug Srbije, a krajni cilj je da se proizvodi plasiraju svuda u svetu sa oznakom “Zalogaj juga”, koja će označavati da je proizvod došao sa juga Srbije.

- Želimo i da edukujemo mlade kuvare i kuvarice da budu što bolji u ovom poslu. Niški restorani rade odlično i zbog toga je potražnja za ovom profesijom velika. Mladi mogu da sačuvaju naša tradicionalna jela od zaborava i da ih bude sve više i u restoranima i u hotelima - rekla je Dimitrijevićeva.

24sedam/Maja Kostić
 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je da Srbija ima jako kvalitetne proizvode, ali da je do sada bilo problema vezanih za brendiranje proizvoda.

- Mi imamo kvalitetne i zdrave proizvode, ali nismo mnogo radili na geografskom brendiranju proizvoda, što je jako značajno. Ovaj projekta je veoma dobra stvar, da se krene snažnije u to i da se naši proizvodi brendirani prodaju svuda u svetu - rekao je Bogićević.

Degustaciono-edukativni centar želi da mladi ljudi nastave tradiciju, te će u ovom prostoru biti organizovane obuke za mlade kuvare i kuvarice. Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić kazala je da je postala jedan od članova kako bi oplemenila svoje znanje i naučila nove stvari koje će joj pomoći u budućem radu.

24sedam/Maja Kostić
 

- Znači nam mnogo novo iskustvo i to što ćemo naučiti ovde, nova jela, kako naša, tako i inostrana... Moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar. U niškim restoranima ima dosta posla i traže se mladi ljudi. Ovo je dobar zanat, jer posle škole možemo odmah da krenemo sa radom i budemo samostalni - rekla je Nikolija.

Degustaciono-edukativni centar otvoren je u Ulici Kosovke devojke u Nišu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike