Najveća laž o vakcini protiv malih boginja! Radovanović: To je izmislio jedan britanski hohštapler koji čak ne živi tamo jer bi ga zatvorili

18.01.2023

20:15

1

Obuhvat vakcinom na nivou cele Srbije je 74,8 odsto, što je daleko od 95 odsto koliko je potrebno za kolektivni imunitet.

Najveća laž o vakcini protiv malih boginja! Radovanović: To je izmislio jedan britanski hohštapler koji čak ne živi tamo jer bi ga zatvorili
Copyright Profimedia Printscreen/Youtube/Profesor Zec - zvanični kanal

U Srbiji su male boginje potvrđene kod još dve osobe iz Smedereva, tako da se broj popeo na 11 zaraženih, a sumnja se na još jedan slučaj u Kikindi.

Nažalost, obuhvat vakcinom na nivou cele Srbije je 74,8 odsto, što je daleko od 95 odsto koliko je potrebno za kolektivni imunitet.

Za ovako nizak nivo vakcinacije najviše su zaslužni razni antivakserski pokreti, naročito oni koji promovišu da MMR vakcina protiv malih boginja izaziva autizam kod dece.

Sve počelo lažnim člankom

Zapravo, sve je počelo u februaru 1998. godine kada je abdominalni hirurg Endrju Vejkfild, u časopisu Lanset objavio članak da MMR vakcina izaziva autizam. 

Profimedia
Male boginje najčešće napadaju decu

Nakon ovog članka počeo je da pada obuhvat vakcinacinom a došlo je do pojave bolesti za koje se smatralo da su iskorenjene, poput malih boginja.

Iako je novinar Sandej Tajmsa 2004. godine otkrio da Lanset nije proverio navode u članku ali i da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih trvdnji, koje nije mogao da obrazloži. 

Na kraju se časopis Lanset u potpunosti ogradio od tvrdnji Vejkfilda, ali to nije sprečilo antivaksere da nastave da šire laži.

"Sramota da još uvek imamo male boginje"

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je MMR vakcina jedna od najdragocenijih i da je "sramota što mi još uvek imamo male boginje" koje su trebale, kako kaže, da budu iskorenjene u Evropi još 2015. godine.

- Postoji grupa, a među njima ima i lekara koji izmišljaju potpuno besmislene priče o navodnom autizmu. To je jedan hohštapler britanski publikovao 1998. godine i to je demantovano. To je falsifikovao jer je ispitivao dvanaestoro dece. Za neke je napisao da imaju autizam, a nisu ga imali uopšte. Za druge je napisao da su ga dobili od vakcine, a oni imali dijagnozu pre vakcinacije. Potpuno je sve izvrnuo i izbačen je iz lekarske komore. Ne živi u Britaniji, a verovatno bi dopao zatvora kada bi se vratio - objašnjava Radovanović.

Nažalosti, kaže epidemiolog, to se primilo među nekim ljudima iako je mnogo puta dokazano da te dve pojave nema nikakve veze.

- To neki naši ljudi eksploatišu, izmišljaju i uzimaju kao svetu istinu. Iz raznih motiva. Tu ima psihopata ali i direktnog koristoljublja. Ne treba vam vakcina, evo imate moj suplement koji on zastupa, reklamira i dobija pare. Ima i potrebe da se po svaku cenu dospe u medije i slika pojavi u novinama. Tako da su različiti motivi, ali ni jedan nije čestit - objašnjava epidemiolog.

Profimedia
 

Radovanović kaže da je razumnim ljudima na početku bilo jasno da MMR vakcina i autizam nemaju veze.

- Mnogi sada već zameraju naučnicima širom sveta što iznova ukazuju na nešto što je jasno, a to je da autizam nema veze sa vakcinacijom. Troše pare i vreme. A karakterističan stav za antivakcinaše je da imaju rigidan stav koji se ne menja i često je vezan za koristoljublje - dodaje epidemiolog.

Epidemija je moguća

Na pitanje da li može doći do situacije od pre nekoliko godina kada je na teritoriji Srbije registrovano čak 5.000 slučajeva Radovanović ne isključuje tu opciju.

- Nije nemoguće ali je pitanje kada će da se desi. Kazna mora da usledi za ovako mali obuhvat. Ne mora sada, ni iduće godine, ali u roku od nekoliko godina mi ćemo imati problem sa učestalim oboljevanjem od malih boginja - kaže on.

Radovanović dodaje da je vakcinacija obavezna po zakonu, ali antivakcinaši vrše pritisak na lekare preko roditelja.

- Daju roditeljima neke formulare da kinje pedijatre da potpišu, da garantuju da se detetu neće desiti ništa i da objasne svaki sastojak vakcine. A pedijatri znaju da je to korisna vakcina i da nema ničeg štetnog u njoj. Jer da ima niko ne bi bio lud da truje i ubija decu - kaže Radovanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike