Povećava se broj zaraženih od malih boginja: Nova dva slučaja u Smederevu, a sumnja se da su se pojavile u još jednom gradu

18.01.2023

12:45

0

Autor: R.M.

Od jedanaest potvđenih slučajeva u Smederevu, osmoro nije vakcinisano

Povećava se broj zaraženih od malih boginja: Nova dva slučaja u Smederevu, a sumnja se da su se pojavile u još jednom gradu
Male boginje - Copyright Profimedia

Male boginje potvrđene su kod još dve osobe iz Smedereva, tako da se broj zaključno sa jučerašnjim danom popeo na 11 zaraženih, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". 

Trenutno se obrađuje i uzorak za slučaj u Kikindi, koji je sumnjiv.

- Zaključno sa 17. januarom 2023. godine potvrđene su male boginje kod jedanaest osoba sa teritorije Smedereva u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Radi se o osam nevakcinisanih osoba (ispod dve godine života), tri odrasle osobe sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom (od kojih je jedna hospitalizovana, a druge dve u kućnoj izolaciji). Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju - navodi se u izveštaju.

Inače, od 11.januara pooštrene su mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji.

U "Batutu" naglašavaju da su od početka nedelje obrađena po dva slučaja sumnje na male boginje za teritoriju nadležnosti IJZ Vojvodine, koji su odbačeni ZJZ Požarevac gde su dva potvrđena), GJZ Beograd (jedan potvđen iz epidemije u Smederevu) i po jedan sa teritorije ZJZ Zaječar (odbačen) i ZJZ Zrenjanin (odbačen). 

Prvi simptomi kao kod gripa

Inače, prvi simptom mali boginja je povišena temperatura, curenje nosa i crvenilo očiju.

Jedna zaražena osoba može da zarazi 12 zdravih, pa se ne preporučuje odlazak u kolektiv poput vrtića ili škole, ako se ova bolest pojavi.

U jednom momentu se javljaju ospe i to u periodu od četvrtog pa do sedmog dana, a karakteristično je da se to dešava prvo na glavi a onda dalje ka donjem delu tela i ekstremitetima.

Morbile u malom broju slučajeva mogu biti smrtonosne i dovode do opšteg pada imuniteta, a deca postaju podložna i drugim bakterijskim infekcijama.

Najopasnije kod morbila je zapaljenje mozga koje je u velikom procentu potpuno smrtonosno za dete.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike