Kada se rode izgledaju zdravo, a onda se iznenada razbole: Ginekološkinja objasnila šta sve vreba bebe nakon rađanja

19.01.2023

07:20

0

Autor: R.M.

Postoje različite bolesti od anemije, do problema u razvoju mozga ili pluća, crevnih pa čak i očnih poremećaja

Kada se rode izgledaju zdravo, a onda se iznenada razbole: Ginekološkinja objasnila šta sve vreba bebe nakon rađanja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Novorođenče iz Šapca preminulo je jer su mu disajni putevi bili začepljeni pošto je još u utrobi, a tokom porođaja u šabačkoj bolnici, udahnulo sopstveni izmet, takozvani mekonijum.

Ovu informaciju je potvrdio otac devojčice Dejan J. a na osnovu otpusne liste koju je primio u UDK "Tiršova", gde je devojčica preminula nakon što su je doveli iz šabačke bolnice.

Inače, beba je na porođaju dobila ocenu devet i ništa nije ukazivalo na probleme. Ali osam sati kasnije uočeno je da dete ima probleme sa disanjem.

Nažalost, ova komplikacije nije tako retka a samo je jedna u nizu onih koje se ne mogu primetiti kod bebe odmah nakon rođenja.

- Beba tek kad se rodi otpočinje svoj život. Njoj se čak menja krv. Ona ima fetalne eritrocite, koje treba da zameni za eritrocite odraslih. A postoje različiti stvari od anemije, do razvoja mozga ili pluća. Vi ne znate šta nosi dete u sebi. Može svašta da se desi. Ne možemo na početku da primetimo i puno stvari se tek vidi u razvoju - kaže za 24sedam ginekološkinja Mima Fazlagić.

Gomila bolesti vidljive tek kasnije

Tako samo kada pričamo o disajnim organima beba može da dobije pneumotoraks (puno vazduha u prsištu oko pluća koje uzrokuje kolaps), apneju (prestanak disanja 15 do 20 sekundi), plućnu hipertenziju (povišen pritisak u plućima) ili mekonijski asporacijski sindrom, što se desilo bebi u Šapcu.

Takođe, bebe mogu imati i niz srčanih problema, crevnih pa i očnih problema, poput retinopatije kada dolazi do preteranog razvoja krvnih žila u očnoj pozadini, a što može dovesti do slepila.

Ovo je samo mali deo oboljenja kojima su bebe podložne, a gotova sva se mogu uočiti tek posle nekog vremena života.

Šta je mekonijum?

- mekonijum je prva bebina stolica koja izgleda kao tamnozelena, skoro crna, materija koja podseća na katran

- obično beba mekonijum ispusti u prva 24 sata po rođenju

- razlog ispuštanja mekonijuma u utrobi može biti prenošenje trudnoće, ali i pritisak na glavu, najčešće u porođajnom kanalu, pa beba nakratko ostaje bez dovoljno kiseonika, što prouzrokuje stres i pražnjenje creva

- mekonijum nije opasan ako ga beba proguta

- opasan je ako ga beba udahne, jer njegove lepljive čestice dospevaju u pluća i izazivaju sindrom aspiracije mekonijuma - SAM

Dr Fazlagić kaže da se na početku ne zna kakvu genetiku beba nosi i da se mnoge zdravstvene mane mogu videti tek nakon nekoliko meseci.

- Srčana mana može da se konstatuje posle 30 ili 60 dana. Mozak se razvija sve do prve godine. Može beba da se rodi skroz zdrava, a da se neke anomalije u mozgu vide tek posle devet meseci. A sve to može da ugrozi bebin život. Jer ne nosi svako dete istu genetiku i ono što je za neko dete ništa, kod nekoga može biti smrtno - objasnila je ginekološkinja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike