Broj obolelih od malih boginja skočio duplo za samo jedan dan: Zaraženo i dete od sedam meseci!

13.01.2023

12:36

0

Autor: R.M.

Obolela deca od sedam meseci do godinu i po dana i sva su nevakcinisana

Broj obolelih od malih boginja skočio duplo za samo jedan dan: Zaraženo i dete od sedam meseci!
Male boginje - Copyright Profimedia

Državni sekretar Mirsad Đerlek izjavio je da su prema najnovijim informacijama male boginje potvrđene kod šestoro dece i jedne odrasle osobe.

- Ali mislim da to nije konačan broj. Imamo još uzoraka na Torlaku koji se ispituju - rekao je Đerlek za TV Prva

On je izrazio nadu da se neće ponoviti scenario od pre pet godina kada je zbog lične neodgovornosti roditelja bilo petnaest smrtnih slučajeva.

- Siguran sam da ovo neće biti konačan broj, ovo je ozbiljna opomena. To su dečica od sedam meseci do godinu i po dana i sva su nevakcinisana - rekao je Đerlek i dodao da je prvu dozu vakcine primilo samo 75 odsto, a drugu 86 odsto mališana. 

Dodao je da vakcina obuhvata zauške i rubeolu.

Državni sekretar je dodao da će nestašica lekova na bazi penicilina biti rešena do kraja meseca, a da je razlog nedostatak sirovine za proizvodnju sinacilina. 

Nakon razgovora sa dobavljačima pred kraj decembra, prema apotekama krenulo je 15 hiljada sirupa panklava, a Đerlek je dodao da će ove nedelje stići 70.000 amnoksiklava

- Do kraja januara imaćemo i sinacilin na tržištu - izjavio je on.

Govoreći o novom soju korone, rekao da "sigurno nećemo biti zaštićeno ostrvo" i dodao da očekuje da će uskoro biti potvrđen i kod nas ako već nije stigao. 

- Na raspiratorima imamo od 21 do 24 pacijenta i ovaj novi soj je do 96 odsto zarazniji od omikrona. Epidemske mere nisu ukinute, imamo povećanje novoobolelih, pune se kovid bolnice, pranje ruku, izbegavati gužve i maske u zatvorenim prostorima - objasnio je Đerlek.

On je naglasio i da su deca zaražena tuberkulozom u Novom Pazaru u dobrom stanju, škole dezinfikovane a vrši se testiranje svih učenika i nastavnika.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike