VODIČ: Kako do jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona i zašto vam je potreban

01.01.2023

13:00

0

Autor: 24sedam

Značaj objedinjenih zdravstvenih podataka prevashodno je u pravovremenom otkrivanju bolesti, lečenju i prevenciji

VODIČ: Kako do jedinstvenog elektronskog zdravstvenog kartona i zašto vam je potreban
Lečenje preko računara - Copyright Foto: Pixabay/Tumisu

Jedinstveni elektronski zdravstveni karton (JEZK) sistem je koji povezuje zdravstvene ustanove u Srbiji koje imaju digitalizovane podatke (trenutno njih oko 285), evidentira posete pacijenata i daje uvid u izveštaje lekara, laboratorijske nalaze, radiološke snimke (rendgen, skener, magnetna rezonanca, mamograf), kao i nalaze, otpusne liste, izveštaje o vakcinaciji, pristup listi lekova propisanih na recept i svim drugim podacima koji su evidentirani u zdravstvenom kartonu pacijenta.

U sistemu su primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene ustanove, opšte bolnice, specijalne bolnice, kovid bolnice i instituti. Značaj objedinjenih zdravstvenih podataka prevashodno je u pravovremenom otkrivanju bolesti, lečenju i prevenciji.

Jedinstveni elektronski zdravstveni karton (JEZK) pruža uvid pacijenta u zdravstveni sistem i omogućava mu pristup dokumentaciji u bilo kom trenutku. Osim za pacijente, elektronski zdravstveni karton dragocen je i medicinskim radnicima, jer izabrani lekari imaju uvid u podatke iz drugih zdravstvenih ustanova preko ovog sistema. Mogu vrlo brzo da pristupe istoriji bolesti pacijenta bez korišćenja papirnih nalaza i snimaka koje su do sada pacijenti morali da nose sa sobom.

Roditelji i deca

U okviru Portala pacijenta se automatski na profil povezuju podosiguranici, te tako roditelj/staratelj koji je nosilac zdravstvenog osiguranja ima odobren pristup profilu svog deteta gde može: zakazati pregled kod izabranog pedijatra, preuzeti potvrde o imunizaciji, imati uvid u sve analize, izveštaje lekara, rendgenske snimke...

Pixabay
Papirna dokumentacija odlazi u prošlost

 

Lekari specijalisti

U narednih nekoliko meseci, pristup jedinstvenom elektronskom zdravstvenom kartonu biće omogućen lekarima specijalistima uz elektronsku saglasnost pacijenata. Predviđeno je da na Portal pacijenta eZdravlje stigne notifikacija sa porukom da određeni lekar specijalista želi da pristupi JEZK sa pitanjem da li ste saglasni da mu omogućite pristup traženim podacima.

Kako JEZK čuva moje podatke?

Jedinstveni elektronski zdravstveni karton ne čuva podatke, već ih samo indeksira i u trenutku zahteva pacijenta ili lekara ih povlači iz zdravstvene ustanove (sa mesta njihovog nastanka). Izveštaji lekara, laboratorijski nalazi, radiološki snimci i nalazi, otpusne liste, izveštaji o imunizaciji, lista lekova propisanih na recept čuvaju se na lokalnim serverima ili u bazama podataka same zdravstvene ustanove gde su i kreirani. Sistem poseduje najmodernije i najsigurnije tipove zaštite, tako da nema razloga za brigu. Svi podaci su ZAŠTIĆENI i BEZBEDNI.

Kako da dobijem pristup elektronskom zdravstvenom kartonu?

Svaki pacijent koji je registrovan na portalu eZdravlje sa višim stepenom autentifikacije može da pristupi svom zdravstvenom kartonu koji se kreira u pozadini sistema. Podatke iz elektronskog kartona možemo deliti sa osobama iz kontakt liste na portalu eZdravlje (članovi porodice, prijatelji, lekari) na osnovu datog odobrenja po parametrima koje želimo da delimo. Uvid u svoje zdravstvene podatke možete dobiti u dva koraka:

Uvid u svoje zdravstvene podatke možete dobiti u dva koraka:

1. Registrujte se kao eGrađanin na portalu eUprave, otvaranjem korisničkog naloga – eID (mobilna aplikacija)

2. Pristupite portalu eZdravlje ili mobilnoj aplikaciji eZdravlje RS, sa korisničkim nalogom – eID

Registrujte se kao eGrađanin na portalu eUprave, otvaranjem korisničkog naloga – eID (mobilna aplikacija) - ovo najlakše možete uraditi na šalteru opštine ili pošte

a) Da biste registrovali svoj eID mobilnim telefonom, potrebno je da prvo odete do najbližeg šaltera opštine ili pošte koji nude uslugu registrovanja građana na Portal za elektronsku identifikaciju (Portal eID).

Spisak dostupnih lokacija šaltera nalazi se ovde: https://euprava.gov.rs/media/Uputstva/Lokacije_eID.pdf

b) Na šalteru je potrebno ovlašćenom licu pokazati na uvid validan biometrijski dokument (lična karta ili pasoš).

- Ukoliko već imate kreiran osnovni nalog na Portalu, potrebno je da ovlašćenom licu navedete imejl adresu kojom ste se registrovali. Tu adresu ćete koristiti za dalju prijavu na Portal.

- Ukoliko nemate kreiran osnovni nalog na Portalu, potrebno je da ovlašćenom licu navedete imejl adresu putem koje želite da se registrujete. Ovlašćeno lice će vam kreirati nalog i tu imejl adresu ćete koristiti za dalju prijavu na Portal.

Profimedia
 

 

c) Ovlašćeno lice će vam izdati odštampan ID korisnika, kao i registracioni kod

d) Ovlašćeno lice će vam pomoći da na svom mobilnom telefonu preuzmete aplikaciju Consent ID, koja je dostupna za IoS korisnike na App Store https://apps.apple.com/us/app/consentid/id883224643 i za android korisnike na Google Play Store https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.aeteurope.mpki.gui

e) Nakon preuzimanja aplikacije, kliknite na „Pokreni upis“ (za telefone na srpskom jeziku) ili „Start enrollment“ (za telefone na engleskom jeziku)

f) Popunite podatke koje ste dobili od strane ovlašćenog lica - ID korisnika i registracioni kod u polja i kliknite „Upis“ ili „Enroll“

g) Kreirajte četvorocifreni PIN koji ćete unositi svaki put kada budete koristili ovu aplikaciju i kliknite OK

Pixabay
 

h) Aplikacija je uspešno instalirana

Pristupite portalu eZdravlje, sa korisničkim nalogom – eID

Nakon uspešne registracije, svaki naredni put se prijavljujete na Portal eZdravlje na isti

način na koji ste se registrovali.

a) Idite na početnu stranu Portala eZdravlje e-zdravlje.gov.rs

b) Kliknite na opciju Prijavi se preko Portala eID:

c) Nakon klika na ovu opciju, potrebno je da izaberete opciju Mobilna aplikacija

d) U polju korisničko ime ukucajte imejl adresu koju ste koristili prilikom registracije

e) Na mobilnom telefonu će Vam se automatski pokrenuti aplikacija Consent ID i biće potrebno da ukucate PIN koji ste izabrali prilikom registracije

f) Nakon unošenja PIN-a, potvrdite da želite da se prijavite na Portal klikom na zeleno dugme kao na slici 3.

g) Automatski će Vam se otvoriti Portal eZdravlje i možete nastaviti sa korišćenjem usluga. Ovaj način prijave omogućava pristup svim funkcionalnostima, uključujući i pristup zdravstvenim podacima.

h) Pristupite svojim zdravstvenim podacima – eDosije ili vašim receptima.

Prilikom prve, inicijalne prijave na Portal potrebno je nekoliko minuta da sistem prikupi sve vaše zdravstvene podatke, a prilikom svakog sledećeg logovanja na sistem podaci će vam odmah biti na raspolaganju. Na portalu eZdravlje, u donjem desnom uglu ispod prijave, stoji detaljno uputstvo registracije korisnika

Korisnici kvalifikovanog elektronskog sertifikata mogu takođe da pristupite portalu eZdravlje. Kvalifikovani elektronski sertifikat možete dobiti besplatno u MUP-u, ukoliko posedujete ličnu kartu sa čipom. Spisak tela koji izdaju kvalifikovane elektronske sertifikate su: MUP RS, POŠTA SRBIJE, PRIVREDNA KOMORA SRBIJE, HALCOM, E-SMART SYSTEMS DOO, SERTIFIKACIONO TELO MINISTARSTVA ODBRANE.

Zašto je dobro da imate mobilnu aplikaciju?

Glavne prednosti korišćenja mobilnih aplikacija su dostupnost podataka u svakom trenutku. Za korisnike koji se prijavljuju preko eID je potrebna samo jedna prijava, a nakon toga aplikaciji i svim podacima se pristupa preko biometrije telefona (FaceID, Otisak prsta ili koju već autentifikaciju korisnik ima na svom uređaju).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike