Đerlek: Počinje svakodnevno zakazivanje pregleda kod lekara specijalista

20.12.2022

10:24

0

Do sada je zakazivanje specijalističkih pregleda bilo od 1. do 5.

Đerlek: Počinje svakodnevno zakazivanje pregleda kod lekara specijalista
Mirsad Đerlek - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Ukoliko vam je potreban pregled lekara specijaliste, nećete više morati da ga zakazujete od 1. do 5. u mesecu. Počinje svakodnevno zakazivanje pregleda.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je tim povodom izjavio da ne žele da pacijenti mesecima čekaju specijalističke preglede zato što se prijave popune za pet dana, već da što pre dođu, da se otkrije bolest i započne lečenje.

 -Do sada je zakazivanje specijalističkih pregleda bilo od 1. do 5. Mislim da onom pacijentu koji dođe 10. ili 15. u mesecu može da bude ugroženo zdravstveno stanje, pa i život. Želimo to da promenimo. Izabrani lekar postavlja indikacije da li mu je potreban specijalistički pregled opšta bolnica ili zdravstveni centar biće u obavezi da takvom pacijentu obezbedi specijalistički pregled, rekao je Đerlek za RTS.


Naglasio je da će izabrani lekar odlučivati da li su potrebni specijalistički pregledi i da tu ne sme da bude zloupotreba i ispunjavanja želja pacijentima.

Ukoliko pacijenti ne dobiju termin, Đerlek navodi da treba da se jave direktoru zdravstvene ustanove, jer je on lično odgovoran za obezbeđivanje termina pacijentima.

- Druga mogućnost je kabinet Ministarstva zdravlja, gde se pritužba može izreći mejlom ili pisanim putem, kazao je Đerlek.

Đerlek je uveren da bi dobrim planiranjem i analizom moglo da se reši 60 odsto slučajeva na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja, čime bi se rasteretila sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita — klinički i kliničko-bolnički centri.

Govoreći o tome koje će se sve analize ubuduće raditi u domovima zdravlja, Đerlek je naveo da će se za početak raditi one koje će brzo omogućiti lekarima da procene da li je nešto hitno ili nije.

Kako smanjiti liste čekanja

Na pitanje da li je napravljen plan kako da se smanje liste čekanja, Đerlek je odgovorio da će to uglavnom biti neka vrsta dopunskog rada, kao i da bi pre izabrao rad vikendom ili drugu smenu, nego noćni rad.

 -Moramo da razgovaramo sa RFZO i Ministarstvom finansija koliko možemo da platimo te ljude, jer ipak moramo za to da nađemo neku motivaciju, kazao je Đerlek.

Dodao je da je druga ideja da se pacijenti iz jednog regiona upućuju u druge gde su kraće liste čekanja.

- I treći način, da svako radi svoj posao. Napravili smo kratku analizu i primetili da, na primer, kada je reč o ortopediji, mnoge bolnice vrlo malo rade traumu, a da je Banjica kao najspecijalizovanija ustanova, koja radi kukove i kolena, gde imamo oko 30.000 ljudi na čekanju, zatrpana traumom. Traumu moramo raditi u opštim bolnicama, a visokospecijalizovane operacije u kliničkim centrima, rekao je Đerlek.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24Sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike