Nema više zakazivanja pregleda kod doktora od 1. do 5. u mesecu! Grujičić: Sumanuto da 8. ne možete dobiti pregled! Evo kad počinje mera!

05.12.2022

11:51

1

Autor: R.M.

Insistiraćemo na tome da dom zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita, završava veći deo posla, rekla je ministarka Grujičić

Nema više zakazivanja pregleda kod doktora od 1. do 5. u mesecu! Grujičić: Sumanuto da 8. ne možete dobiti pregled! Evo kad počinje mera!
Ministarka Danica Grujičić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je danas da do kraja godine biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS.

- Potpuno je sumanuto da neko ko dođe osmog ne može da dobije adekvatan pregled. I to radimo iz prostog razloga što ne želimo da Urgentni centar ostane ono što je sad - praktično najveći dom zdravlja u Srbiji. Insistiraćemo na tome da dom zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita, završava veći deo posla kako bi se čitav taj posao racionalizovao - izjavila je ministarka Grujičić u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS).

Ona je tamo imala sastanak sa direktorkom RFZO prof. dr Sanjom Radojević Škodrić, rukovodstvom UKCS i direktorima svih klinika UKCS.

24sedam/Goran Sivački
Ministarka Danica Grujičić

Ministarka je rekla da će možda biti i nekih kadrovskih promena.

- Videćemo kakvi su izveštaji po klinikama, koliko smo ispunili normu. Dobili ste da napravite kategorizaciju operacija. Za procenu uspešnosti rada, posebno hirurške klinike, nije dovoljno samo koliko ste operacija imali, već i kakve su te operacije, kakvi su rezultati, kakav je kvalitet života pacijenata. Nadam se da svi delite isto mišljenje - rekla je Grujičić 

Ona je dodala da će se prof. Radojević Škodrić i ona truditi kao jedan tim da plate u zdravstvu budu što veće, onoliko koliko to budžet dozvoljava.

Takođe je dodala da će verovatno biti uveden poseban vid nagrađivanja onih grana medicine koje su izuzetno teške.

Ministarka Grujičić se osvrnula i na priče oko zabrane da lekari iz državnih ustanova rade i privatno.

- Imate pravo na jedno i po radno vreme i to niko ne može da oduzme i preseče preko noći. Nije to toliki problem u UKCS koliki je u unutrašnjosti, gde su manje sredine i gde ljudi zaista moraju da se obraćaju u privatne ustanove zato što doktori koji rade u zdravstvu striktno se drže nekih zakazivanja i slično - kazala je Grujičić.

Foto: RFZO
Sanja Radojević Škodrić

Ona je rekla i da je cilj da se izvrši digitalizacija a u prvoj fazi bi to značilo da se optički kabl dovede do svakog doma zdravlja i svake ambulante.

- Na taj način imaćemo odličnu kontrolu i videćemo na osnovu te kontrole da nagradimo one koji među nama najbolje rade - istakla je Grujičić.

Ministarka je naglasila i da je izašao pravilnik o "of lejbl" davanju lekova odnosno mimo odobrenih indikacija, a čeka se etička sednica lekarskog komiteta kliničkog centra.

I nakon toga moći ćete da date najveći broj tih jeftinih, starih, dobrih citostatika koje do sada nismo mogli da dajemo, naglasila je ministarka.

Radojević Škodrić je navela da je jedan od prioriteta smanjenje listi čekanja na kojima intezivno rade.

- Jasno nam je i negde smo navikli da je Fond kriv za sve. Molim vas da kada imate neke druge razloge koji su organizacioni, nedostatak kadra, da ne bude izgovor RFZO jer se sada vidi, recimo na ortopediji, da smo obezbedili sve vrste proteza i kukova i kolena, sav potrošni sanitetski materijal i lekove. Tako da to više neće proći. Sada sav materijal i lekovi čekaju pacijenta - navela je Radojević Škodrić i dodala:

- Prioritet će da bude i dopunski rad za koji postoje dva modela na kojima intenzivno radimo, ali pre toga svako mora ispunite normative u obaveznom delu, onom za koje vam dajemo plate. Ostatak vremena imaćete najverovatnije dva modela o čemu ćemo naknadno - objasnila je ona.

Direktor UKCS prof. dr Milika Ašanin izjavio je da postoje zahtevi za propisivanje lekova van liste lekova. 

- UKCS je to do sada radio sam i to u onolikim sredstvima koja su u jednom momentu mogla da ugroze našu likvidnost - istakao je prof. Ašanin.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike