Pacijent udario medicinsku sestru u vrat i vilicu: Novi napad na zdravstvene radnike u Beogradu

13.12.2022

18:40

0

Autor: 24sedam

Kada sam krenula da odložim toplomer, pacijent je iz čista mira potrčao iz čekaonice i udario me svom snagom u predelu vrata i vilice

Pacijent udario medicinsku sestru u vrat i vilicu: Novi napad na zdravstvene radnike u Beogradu
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner)

"Želim da radim posao koji volim i ne želim da me niko tuče na radnom mestu!", ovo kaže Jelene Novaković, medicinska sestre iz Beograda, koja je, kako tvrdi, 9. decembra pred kraj smene, pretrpela nasilje na radnom mestu tako što ju je udario pacijent! Kako kaže, prethodno, nisu vodili nikakav razgovor u kome je došlo do nekog nesporazuma.

- Muškarcu i njegovoj majci je izmerena temperatura. U trenutku nisam ni shvatila, da se i njemu meri temperatura, pošto je majka ta koja je bila u ordinaciji. Pošto je u ovom slučaju utvrđeno da pacijent ima temperaturu, uputila sam ih gde mogu da obave pregled, s obzirom na to da se radi o respiratornim tegobama i da se takvi pacijenti u našoj ustanovi, ne mešaju sa ostalima. Kada sam krenula da odložim toplomer, pacijent je iz čista mira potrčao iz čekaonice i udario me svom snagom u predelu vrata i vilice. Od siline udarca izbio mi je i minđušu sa uha - prepričava nam nemilu scenu u kojoj se i sama zatekla kao žrtva. Bila sam u stanju šoka.

Nakon ovog napada, Novakovićeveva kaže da je bila u stanju šoka.

Profimedia
 

- Počela sam da plačem i da se tresem - priseća se ona.

Nakon te šokantne scene, na hodniku su se oko nje okupile koleginice i ostali pacijenti. Odmah su obavešteni direktor ustanove, načelnica, kao i policija. U međuvremenu, dok je policija došla, pacijent je otišao.

- Upravo se vraćam iz policije. U stanici sam potpisala zapisnik i donela sam odluku da ću krivično goniti pacijenta. Mnogo zdarvstvenih radnika trpi nasilje. Korona je ostavila ogromne posledice na pacijente. Vlada velika netrpeljivost, nemaju razumevanja za naš posao koji nije nimalo lak - dodaje Jelena Novaković, medicinska sestra.

Ona kaže da je nedavno i koleginica iz Urgentnog centra, imala slično iskustvo. Zato, kako kaže, glas svih koji su doživeli u zdravstvenim ustanovama, mora da se čuje.

Ustanova preduzela sve potrebne mere

Novakovićeva nam je potvrdila da je ovo jedinstven slučaj u njenoj karijeri. Zdravstvena ustanova u kojoj radi je preduzela sve potrebne mere, a ovaj slučaj se vodi kao povreda na radu:

- Dešavalo se da pacijenti budu neprijatni, da usled nesporazuma dođe do viskog tona, ali kada je reč o fizičkom okršaju, ovo je jedinstven slučaj u mojoj dosadašnjoj karijeri. 

Pacijentkinjina ćerka mi polomila ruku

Slično iskustvo, imala je Tanja Mišić, medicinska sestra u Urgentom centru. Tanja Mišić u ovoj ustanovi radi već jako dugo, krajem novembra takođe je napadnuta usred ove zdravstvene ustanove. Tom prilikom završila je sa teškim telesnim povredama, tačnije prelomom ruke.

- Napala me je ćerka pacijentkinje koja je dovela majku na pregled. Čekali su nešto manje od sat vremena, jer se doktor u tom trenutku nalazio u zoni u kojoj se pregledaju životno ugroženi pacijenti. Kako radim u zelenoj ambulanti, period čekanja za pregled može da potraje i do nekoliko sati - priča Tanja Mišić.

Nazdovoljna zbog tolikog čekanja na doktora, ćerka pacijentkinje bila je vidno ljuta i nervozna, pa je u jednom momentu "naprosto uletela u ambulantu".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Objasnila sam joj gde se nalazi lekar, a ona je zatražila dokumentaciju od svoje majke i naglašavala da neće više da čeka i da hoće da vodi kući svoju majku. Kao neko ko je odgovoran za svu medicinsku dokumentaciju, objasnila sam joj da mora da sačeka da dođe lekar, koji će u izveštaju da napiše da pacijent samovoljno napušta ustanovu. Konflikt je ispao jer je počela da uzima tuđu medicinsku dokumentaciju za koju sam ja odgovorna - prepričava nam ova mediniska sestra.

U tom trenutku, prema njenoj priči, ćerka pacijentkinje je počela da viče. Uletela je u ambulantu i počela da cepa papire. U svom tom huškanju, dok je Mišićeva pokušavala da sačuva medicinsku dokumentaciju, ćerka pacijentkinje je jako stegla za članak desne ruke. Daljim lekarskim ispitivanjima je utvrđeno da je došlo do preloma ruke, što se tereti kao teška telesna povreda.

Obe medicinkse sestre danas su dobro. Svojim ispovestima želele su da čuje glas medicinksih radnika i to da su često izloženi toruturi pacijenata, kao želja da se ovakve i slične siutacije više nikome ne dogode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike