Đorđevići žive u mraku od leta: Od sedmoro dece jedno je autistično, a spavaju obučena jer je hladno! I treba im pomoć bar da plate struju!

13.12.2022

19:13

0

Porodica Đorđević iz Pančeva ima dug za struju koji iznosi 350.000 dinara

Đorđevići žive u mraku od leta: Od sedmoro dece jedno je autistično, a spavaju obučena jer je hladno! I treba im pomoć bar da plate struju!
Porodici Đorđević je potrebna naša pomoć - Copyright 24sedam/Privatna Arhiva

Porodica Đorđević živi u mraku sa sedmoro dece u Pančevu još od letos. Najmlađi Vasilije ima šest godina i živi sa autizmom. Ostala deca idu u osnovnu školu, a najstarije u srednju. Žive u kući u Vojlovici u industrijskom delu Pančeva.

Greju se na šporet na drva, koja jedva da imaju. Deca spavaju potpuno obučena, jer kuća nije topla, a njihovi roditelji Ivana i Dragan greju vodu na šporetu kako bi se okupali.

Majka Ivana nigde ne radi jer se brine o deci, a najviše vremena posvećuje autističnom sinu. 

Dragan radi u policiji u Pančevu kao tehničar, ali jedna plata nije dovoljna da bi se isplatio dug za struju koji iznosi 350.000 dinara i za pristojan život koji je vredan svakog čoveka.

24sedam/Privatna Arhiva
 

Niko nema sluha za njihove molbe

Draganova majka Sonja Đorđević je, u razgovoru za 24sedam, kazala da je pokucala na brojna vrata i molila za pomoć, ali da za njene molbe niko nije imao sluha, osim, kako kaže, socijalnog radnika u Pančevu koji je obećao da će im pomoći da barem dobiju drva.

- Moj sin živi sa suprugom i sedmoro dece u Pančevu, u kući koju su kupili pre tri godine. Struja im je isključena od avgusta jer nisu imali novca da je plaćaju. Imaju dug za struju oko 350.000 dinara i u veoma teškoj su situaciji. Skinuli su im brojilo sa bandere i potrebno je 150.000 dinara da postave brojilo i plate dug. Svima sam se obratila za pomoć. I opštini u Pančevu i Službi za rad i socijalna pitanja. Struja im je isključena od 22. avgusta, pa možete misliti kako je mom unuku koji je dete sa posebnim potrebama, ali i ostaloj deci koja žive u toj kući. Moj sin i snaja imaju potvrdu da imaju dete sa posebnim potrebama, a po zakonu tom detetu ne sme da se isključi ni struja ni voda. Potvrda je validna, a dete se leči u Palmotićevoj u Institutu za mentalno zdravlje  - tvrdi Sonja.

Obratili se i Zaštitniku građana u Pančevu

- Zvala sam i Zaštitnika građana u Pančevu, ali ništa. A snaja je napisala da im treba pomoć za struju. Odbili su ih, a nisu ih ni obavestili. Moj sin im se skoro obratio i napisao da im je potrebna pomoć, ali još uvek nije dobio nikakav odgovor u vezi sa tim - napominje Sonja.

Vasiliju nedostaju crtaći

- Vasilije je dete sa autizmom, superaktivno. Navikao je da gleda crtane filmove, a već duže vreme živi u mraku. Ide u predškolsko od osam do pola  jedanaest. Predškolsko nije tako blizu kuće, pošto žive u Vojlovici. Čim padne prvi mrak deca su bukvalno blokirana. Nemaju toplu vodu ni televiziju, ne mogu da uključe aparat za inhalaciju, a svi su prehlađeni. Greju se na šporet, a drva jedva da ima. Imaju veću TEA peć koja ne radi, jer nemaju struju, pa su uneli šporet - objašanjava naša sagovornica.

Imao je operaciju slepog creva

Kako kaže, sa dve i po godine su saznali da dečak ima autizam.

- Imao je operaciju slepog creva u Tiršovoj. On sada ne govori i nosi pelene, tako da je situacija veoma teška - kaže Vasilijeva baka Sonja.

U razgovoru za naš portal Sonja je dodala da je doživela tragičan gubitak, jer je pored sina Dragana, koji je sada u teškoj finansijskoj situaciji, imala još jednog sina koji je, nažalost, preminuo.

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete porodici Đorđević, uplatu možete izvršiti na ovaj broj:

 200-1636081-76, adresa Marije Bursać broj 2, stan 7, Zemun.

Za dodatne informacije obratite se na broj 060 330 05 08

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike